Veelbesproken coronawet aangepast en uitgesteld: '1 juli is niet haalbaar'
De tijdelijke coronawet wordt uitgesteld: de wet gaat niet in juli in, maar naar verwachting in september. Bedoeling is dat de wet voor een halfjaar gaat gelden, met mogelijkheid tot verlenging. Er is flinke kritiek op het wetsvoorstel, ook vanuit de Raad van State. Minister Grapperhaus benadrukt: "Van uitstel komt geen afstel."
Volgens Haagse bronnen heeft De Raad van State, de hoogste rechtsprekende instantie van ons land, flinke kritiek op het wetsvoorstel. Volgens minister Ferd Grapperhaus maakt de instantie geen gehakt van de conceptwet die voorligt.
Geen afstel
"Bijna al die kritiekpunten gaan we overnemen", zegt minister Grapperhaus tegen RTL Nieuws. Van uitstel komt geen afstel, die tijdelijke wet gaat er komen, benadrukte Grapperhaus.
"Er zijn een aantal dingen die niet goed zijn. Dat zien we vaker bij wetten."
Maatregelen in een wet
In de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, ook wel de coronawet genoemd, staan de coronamaatregelen. Zoals bijvoorbeeld het verplicht afstand houden. En de minister kan via de wet op sommige plekken beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes verplichten.
Overigens wil het kabinet nog niets zeggen over de inhoud van de wet.
Meer ruimte voor de Kamer
Minister De Jonge (Volksgezondheid) benadrukt dat de wet niet is bedoeld om meer speelruimte te geven aan het kabinet, maar juist aan de Tweede Kamer. 'De Tweede Kamer wordt door de wet beter betrokken bij de maatregelen rondom corona. De bestuurlijke verhoudingen komen weer terug", benadrukte De Jonge.
De Eerste en Tweede Kamer moeten de wet nog goedkeuren. Het is de bedoeling dat er in het zomerreces van het parlement schriftelijk over wordt gedebatteerd.
Waarom is een wet nodig?
De coronaspoedwet moet een verzameling zijn van regels die nu zijn verpakt in noodverordeningen. Een noodverordening is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar noodverordeningen zijn niet eindeloos houdbaar. Ze zijn bedoeld voor korte periodes, zoals bij demonstraties of rellen. Daarom moest het worden vastgelegd in een wet.
In de oorspronkelijke versie van de wet mag het kabinet evenementen verbieden, scholen sluiten of mensen verplichten afstand van elkaar te houden. Maar de Raad van State is er heel kritisch over, dus wordt de wet nog aangepast.
Ook adviseert de Raad van State de wet in eerste instantie voor een halfjaar te laten gelden. Met steeds de mogelijkheid tot verlenging, zolang het virus er is.
Kritiek
Onder meer de Orde van Advocaten, staatsrechtsgeleerden, oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de ombudsman hebben zich al kritisch uitgesproken over de wet. De kritiek is vooral dat er te weinig oog is voor de grondrechten van de burgers. Ook zal de wet niet zorgvuldig zijn omdat het wetsvoorstel onder grote druk is gemaakt.
De kritiek is minister De Jonge niet ontgaan. Hij roep op nog even te wachten met kritiek totdat de wet er is. De Jonge erkent wel dat 'de communicatie niet geniaal is geweest'.