Boete tot 4500 euro voor bedrijven die discrimineren bij werven personeel
Bedrijven die discrimineren bij het werven van personeel kunnen in de toekomst een boete krijgen tot 4500 euro. Ook wordt de naam van het bedrijf dan bekendgemaakt, het zogenoemde 'naming and shaming'.
Dat is de kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) waar de ministerraad vandaag mee heeft ingestemd. De maatregelen zijn bedoeld om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Op papier zetten
"Gelijke kansen en eerlijke behandeling op de arbeidsmarkt zijn in 2020 nog steeds geen vanzelfsprekendheid", zegt Van Ark. Als je Ahmed of Sharida heet, heb je minder kans op een baan dan iemand die Wouter of Anna heet. Jongeren met een migratieachtergrond hebben ook vaak moeite om een stageplek te vinden.
Bedrijven worden daarom verplicht om beleid te voeren dat iedereen gelijke kansen moet geven. Grote bedrijven moeten dat ook op papier zetten. Als bij inspectie blijkt dat een onderneming te weinig doet om discriminatie tegen te gaan, kan een sanctie worden opgelegd.
Omvang bedrijf
Voordat een boete wordt opgelegd krijgt een bedrijf wel eerst de kans om alsnog anti-discriminatiebeleid op te stellen. Gebeurt dat niet dan volgt een boete. De boetes variëren tussen de 450 (bij 5 werknemers) en 4500 euro (bij 500 werknemers). Dit is afhankelijk van de omvang van het bedrijf.
Ook wordt de naam van het bedrijf dan gepubliceerd. Deze dreiging van 'naming and shaming' dient als extra stok achter de deur voor bedrijven die echt hun leven niet willen beteren.
'Aan het denken zetten'
Deze wettelijke verplichting om werk te maken van bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt moet bedrijven vooral aan het denken zetten, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.
"Vaak gebeurt het niet bewust. Als werkgevers verplicht zijn erover na te denken kun je een deel van het probleem al oplossen, zo is de hoop." In het uiterste geval is er dan ook nog de boete.