Kabinet: te weinig getest en communicatie corona schoot tekort
Er had meer moeten worden getest en beschermingsmiddelen hadden beter moeten worden verdeeld. Ook schoot de communicatie tekort. Dat stellen experts die de aanpak van de coronacrisis onder de loep hebben genomen.
Wat kon er beter in de aanpak van het coronavirus door het kabinet? Externe deskundigen hebben het beleid onder de loep genomen.
Het resultaat is een dik pakket met adviezen. Dit zijn de belangrijkste lessen van het kabinet op een rij:
Sneller en meer testen
De eerste golf heeft volgens de experts duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om het virus vroegtijdig te signaleren. Testen en traceren zijn daarin cruciaal geweest. Ook om de besmettingshaarden en clusters beter in beeld te krijgen. In de maanden maart en april was er nog te weinig testcapaciteit. Per 1 juni was op grote schaal testen wel mogelijk.
Minister Hugo de Jonge schrijft dat de 'drempels voor het testen verlaagd moeten worden door op meer plaatsten te testen en het dichterbij mensen te organiseren, zeker voor mensen die minder mobiel zijn.'
Zoveel regionale maatregelen nemen
Volgens de experts verschilt de uitbraak van het virus per regio. In de ene regio is de uitbraak groter dan in de andere. "Het is essentieel dat het virus lokaal opgespoord wordt en lokale maatregelen getroffen worden om het virus in te dammen", concludeert het kabinet. "Grijp zo snel mogelijk in, waar dat nodig is", luidt de les.
Met de veiligheidsregio's wordt afgesproken wanneer lokale maatregelen genomen moeten worden.
Beter en begrijpelijk communiceren
Een derde les die het kabinet trekt, is dat publiekscommunicatie essentieel is. Om iedereen goed te bereiken, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende groepen. Zoals jongeren en zorgmijders.
Het kabinet gaat daarom meer inzetten op begrijpelijke communicatie en zichtbare communicatie in de openbare ruimte. Jongeren zouden bijvoorbeeld via TikTok bereikt kunnen worden.
Betere verdeling beschermingsmiddelen
De communicatie en de instructie over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, richting zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilliger, kan worden verbeterd. Ook de manier waarop mondkapjes en schorten,gebruikt moeten worden, kon beter.