Niet op Prinsjesdag

De Gouden Koets in een museum? 'Een koets is om in te rijden'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPDe Gouden Koets in een museum? 'Een koets is om in te rijden'
RTL

Na vijf jaar restauratie gaat de Gouden Koets voorlopig nog niet de weg op. Het rijtuig zal eerst te zien zijn bij een tijdelijke tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Dat leidt tot veel reacties, ook onder politici. "Schandalig als de koets niet meer wordt gebruikt."

Vanaf juni volgend jaar wordt de Gouden Koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum. Het 120 jaar oude rijtuig is daar tot november te bezichtigen, waardoor de koets in ieder geval op Prinsjesdag 2021 niet wordt gebruikt.

In bruikleen

Judikje Kiers, algemeen directeur van het Amsterdam Museum, laat aan RTL Nieuws weten dat het niet duidelijk is wat er met de koets gaat gebeuren. "We krijgen hem echt voor die periode in bruikleen. Wat er daarna mee gebeurt, is niet aan ons."

Wat na de tentoonstelling moet gebeuren met de koets, moet door de koning worden besloten.

Gouden Koets volgend jaar niet op Prinsjesdag, maar in museum
Lees ook

Gouden Koets volgend jaar niet op Prinsjesdag, maar in museum

De Gouden Koets staat al jaren ter discussie. De reden is een paneel waarop twee zwarte slaven voor een witte vrouw op een troon knielen. Volgens tegenstanders is het niet meer van deze tijd dat het koninklijk paar in een koets stapt waar zoiets op staat.

Of die discussie heeft meegespeeld in de beslissing om de koets tijdelijk in een museum te plaatsen, is niet duidelijk. 

'Gekkigheid'

Politieke partijen reageren verdeeld op de beslissing. PVV-leider Geert Wilders vindt dat met dit besluit wordt 'toegegeven aan de gekkigheid van de Black Lives Matter-beweging'. "Eerst moest Zwarte Piet weg, nu de Gouden Koets. Straks mogen we geen bruine schoenen meer dragen. Deze gekkigheid houdt nooit op."

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het een goed idee om de koets tijdelijk in een museum te zetten 'zodat iedereen hem even kan bewonderen'. "Maar een koets is om te rijden. Ik zie geen reden om daar verandering in aan te brengen."

© ANP

Andere partijen, zoals de SP, vinden het juist goed dat voor deze oplossing is gekozen. "Die afbeeldingen passen niet meer in onze tijd", zegt SP-leider Lilian Marijnissen. "In deze tijd gaan we niet meer met de Gouden Koets rondparaderen. Maar we moeten ook niet onze historie uitwissen. Daarom vinden we een museum een mooie plek. Daar moet de koets ook vooral blijven."

'Wie vertelt het de koning?'

Politiek commentator Frits Wester denkt dat de kans groot is dat de koets in een museum blijft. "Los van de partijen die er publiekelijk een stevig standpunt over hebben, zoals de PVV en Forum, zijn de meeste partijen wat voorzichtig. Wat je proeft, is dat vrijwel iedereen, ook binnen de coalitie, dit wel een mooie tussenoplossing vindt op weg naar een definitieve tentoonstelling in een museum", zegt Wester.

"Het gebruik van de koets zou vandaag de dag te veel discussie oproepen met het risico van verstoringen, protesten en acties. Maar ook hier geldt weer: wie vertelt het de koning?”

De restauratie van de Gouden Koets nam jaren in beslag. Hoe ging het in zijn werk?
Lees meer over
Gouden KoetsKoningshuis