Gouden Koets volgend jaar niet op Prinsjesdag, maar in museum

De Gouden Koets komt na de restauratie tijdelijk in het Amsterdam Museum te staan, wat betekent dat het rijtuig niet zal worden ingezet op Prinsjesdag. Het is nog niet duidelijk wat hierna met de koets zal gebeuren.
De koets wordt al sinds 2016 gerestaureerd en zal in 2021 klaar zijn. Het rijtuig gaat niet meteen weer rijden, maar zal van juni tot en met november in een glazen ruimte te zien zijn voor publiek. Tijdens de restauratie werd de Glazen Koets gebruikt en dat zal in 2021 ook zo zijn.
Of de Gouden Koets in 2022 wel weer te zien zal zijn op Prinsjesdag is nog niet duidelijk, daar zal het koningshuis later een beslissing over nemen.
Koloniale afbeelding
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de vraag of de Gouden Koets nog van deze tijd is, vanwege één van de zijpanelen. Hierop staat een afbeelding van een witte vrouw op een troon. Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst brengen onderdanig handelswaren.

Karwan Fatah-Black, historicus en docent koloniaal verleden aan de Universiteit Leiden zei eerder tegen RTL Nieuws dat hij vindt dat de Gouden Koets naar een museum verplaatst zou moeten worden. "De koets is duidelijk een verwijzing naar de koloniale onderdanigheid, met de Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst die de witte vrouw handelsgoederen brengen."
Volgens de historicus staat er eigenlijk propaganda op de koets afgebeeld. "De afbeelding zegt eigenlijk: 'wit staat boven alles en zwart is er om ons te dienen'. Het paneel straalt uit dat men toen trots was op koloniale overheersing en hoe glorieus men het vond dat Nederland een wereldrijk was."
Discussie volgen
Het is nog niet duidelijk of de controverse over de koets heeft meegespeeld in de beslissing om de koets in een museum te plaatsen. Eerder zei Willem-Alexander de discussie te volgen en na de restauratie te willen beslissen wat er met de koets moet gebeuren.
Het Amsterdam Museum is in ieder geval trots dat de koets tijdelijk naar het museum komt. "Ik ben ontzettend blij dat we dit in bruikleen krijgen voor een tijdelijke tentoonstelling", zegt algemeen directeur Judikje Kiers tegen RTL Nieuws.
Gebruik en geschiedenis
Volgens haar zal bij de tentoonstelling worden ingegaan op veel verschillende aspecten van de Gouden Koets: "Het gebruik, de geschiedenis, maar ook het gesprek dat we nu over de koets voeren."
Er zijn in totaal zes zalen en een binnenplaats vrijgemaakt voor het rijtuig en de tentoonstelling er omheen. "We krijgen hem echt voor die periode in bruikleen, wat er daarna mee gebeurt dat is niet aan ons", zegt Kiers. "Voorlopig ben ik heel blij dat de koets bij ons komt. En wat de toekomst van de koets wordt, dat is aan de koning."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
De koets moet in een museum blijven. Dat zegt Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). "De Gouden Koets heeft nooit op straat gehoord", vindt hij. "We moeten leren het verleden los te laten, zo lang we dat met ons meedragen komt de samenleving nog lang niet samen."
'Overgang zonder gezeik'
Afriyie ziet liever dat direct duidelijk wordt dat het rijtuig nooit meer de straat op gaat. "Ik denk dat ze nu een overgang willen zonder gezeik. Maar soms is het beter in een keer de pleister er vanaf te trekken."
Door de koets in een museum te plaatsen, kan volgens de KOZP-voorman het complete verhaal erbij worden verteld. "De koning en koningin hebben ook een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. Als ze er wel in gaan rijden, tonen ze zich hier ongevoelig voor."