Prinsjesdagstukken

Miljoenennota: 'We gaan door diep dal, maar komen er weer bovenop'

Door Stephan Koole en Frits Wester··Aangepast:
© ANPMiljoenennota: 'We gaan door diep dal, maar komen er weer bovenop'
RTL

"We gaan door een diep dal." Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in de Miljoenennota, die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien. "Maar we komen er uiteindelijk weer bovenop. Sterker en weerbaarder."

"Iedere generatie kent zijn eigen ontwrichtende gebeurtenissen", vervolgt Hoekstra. Maar Nederland staat er goed voor. "En de buffers die we hebben opgebouwd zorgen ervoor dat we deze klap kunnen opvangen." 

Een jaar geleden stonden alle seinen voor de Nederlandse economie nog op groen. Ook de vooruitzichten waren rooskleurig. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. "Een pandemie die sinds februari van dit jaar diepe sporen nalaat in onze samenleving", aldus Hoekstra.

De cijfers van 2021 op een rij:

Economische groei+ 3,5 procent
Werkloosheid5,9 procent
(545.000 mensen)
Overheidsschuld62,0 procent
Stijging koopkracht+ 0,8 procent
Werkenden+ 1,2 procent
Uitkeringsgerechtigden+ 0,5 procent
Gepensioneerden+ 0,4 procent
© RTL Nieuws

Ingrijpend

"De verhalen van patiënten en hun naasten zijn aangrijpend. De hele samenleving heeft zich moeten aanpassen om het virus te beheersen. Zo leven we op grotere afstand van elkaar om verspreiding tegen te gaan, en zijn onze contacten met familie en vrienden vaak schaarser dan we zouden willen."

Ook voor de begroting heeft de coronacrisis grote gevolgen. Het kabinet heeft miljarden euro’s uitgetrokken voor steunpakketten om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Daardoor loopt het begrotingstekort op en stijgt de staatsschuld in rap tempo.

"We hebben voldoende buffers om dit op te vangen", zegt Hoekstra. Het kabinet is dan ook niet van plan te gaan bezuinigen. Er is zelfs geld gevonden voor een kleine lastenverlichting. De koopkracht gaat volgend jaar gemiddeld met 0,8 procent omhoog.

Zwarte rand

Eerder deze week lekten de belangrijkste cijfers uit de Miljoenennota al uit. Na de enorme dip door de coronacrisis dit jaar lijkt het volgend jaar weer een stuk beter gaat. Het Centraal Planbureau verwacht voor 2021 een economische groei van 3,5 procent. Het is wel een opleving met een hele dikke zwarte rand. De werkloosheid schiet met 150.000 mensen omhoog.

BBP-groei en werkeloosheid uit Miljoenennota 2021.© RTL Nieuws
BBP-groei en werkeloosheid uit Miljoenennota 2021.

Als het niet lukt om het coronavirus onder controle te houden, verdwijnt de voorspelde groei als sneeuw voor de zon. Grijpt het virus om zich heen en is een tweede lockdown nodig, dan wordt ook 2021 economisch een zwaar jaar. Veel bedrijven zullen een tweede klap niet overleven. De werkloosheid loopt dan op tot misschien wel 10 procent van de beroepsbevolking.

Deze plannen uit de Miljoenennota weten we al:

- Zorgpersoneel krijgt in 2021 opnieuw een eenmalige bonus. Ditmaal van 500 euro.

- Het kabinet trekt 1 miljard euro uit voor belastingverlaging: 500 miljoen is voor verlaging van de eerste schijf van de inkomstenbelasting, de andere 500 miljoen euro gaat naar verhoging van de arbeidskorting.

- Om huurders te helpen die financieel in de knel zitten trekt het kabinet 200 miljoen euro uit.

- De overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt wordt geschrapt. Iemand tussen de 18 en 35 jaar die een huis koopt, wordt eenmalig vrijgesteld van deze belasting. Beleggers gaan bij de aankoop van een huis juist een hogere overdrachtsbelasting betalen van 8 procent.

- Er gaat een streep door de verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven, die voor volgend jaar was voorzien

- De winstbelasting voor kleine bedrijven gaat wel omlaag, van 16,5 procent naar 15 procent.

- De grens voor het lage tarief van de winstbelasting wordt in stapjes verhoogd van 200.000 naar 400.000 euro in 2022

- Het kabinet pakt fiscale constructies aan, zodat bedrijven die hier winst maken daar altijd belasting over betalen. Dat levert honderden miljoenen euro’s op.

- De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers wordt in stappen afgebouwd. Om het financiële leed te verzachten komt er wel een compensatieregeling.

- Er komt een Nationaal Investeringsfonds, waar in vijf jaar twintig miljard euro in wordt gestopt voor projecten die bijdragen aan de groei.

Lees meer over
Wopke HoekstraMinisterie van FinanciënMiljoenennotaPrinsjesdagCoronacrisis in Nederland