Abnormale Prinsjesdag

Geen hoera voor de koning, maar wel een Prinsjesdagmondkapje

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPGeen hoera voor de koning, maar wel een Prinsjesdagmondkapje
RTL

De ogen zijn dit jaar op Prinsjesdag niet gericht op de hoedjes van de gasten, maar op hun mondkapjes. Politici worden dinsdag met bussen vervoerd en moeten dan verplicht zo'n kapje dragen. Daarom gaat de organisatie speciale mondkapjes uitdelen. "We hebben ze zelf ontworpen, er zijn er 500 besteld."

Hij is donkergrijs en op de zijkant prijkt het logo van de Staten-Generaal. "We hebben dit mondkapje speciaal ontwikkeld voor deze bijzondere Prinsjesdag", licht een voorlichter van de Eerste Kamer met gepaste trots toe.

Het mondkapje is ontworpen door het eigen ontwerpbureau van de Kamer, vertelt hij. "We hebben ze laten produceren door een buitenlands bedrijf."

500 exemplaren

Er zijn 500 exemplaren besteld. Alle kabinetsleden en parlementariërs die dinsdag op Prinsjesdag in de pendelbus stappen, krijgen er eentje. Mondkapjes zijn verplicht voor alle gasten die zich met de bus laten vervoeren. "Wie geen masker draagt, mag niet mee", benadrukt de woordvoerder. 

Dat wordt nog puffen, want Prinsjesdag belooft warm te worden met temperaturen tot wel 26 graden.

De koning droeg eerder deze week een mondkapje tijdens een bezoek aan de GGD. © ANP
De koning droeg eerder deze week een mondkapje tijdens een bezoek aan de GGD.

Wat doet de koning?

De woordvoerder vervolgt: "Gasten, zoals Kamerleden, mogen natuurlijk ook hun eigen mondkapje meenemen. Ik hoor al dat een Friese senator met een mondkapje komt met de Friese vlag erop."

En Willem-Alexander en Máxima? Die krijgen het speciale mondkapje niet, want zij gaan niet in de bus maar met eigen vervoer. Of de koning en koningin op Prinsjesdag een mondkapje zullen dragen, is niet bekend.

Dit is 'm
Dit is 'm

De Kamerleden wordt geadviseerd om per bus van het Binnenhof naar de Grote Kerk te gaan. Vanwege corona zal de koning de troonrede dit voorlezen in de kerk, in plaats van in de Ridderzaal, omdat daar meer ruimte is. "We hebben acht bussen die heen en weer pendelen. De afstand is 1.200 meter."

Het advies is verder dat alle gasten het mondkapje pas af doen als ze op hun stoel in de kerk zitten, vervolgt de voorlichter. "We willen heel goed rekening houden met corona."

Geen publiek

Er is gekozen voor bussen, omdat de burgemeester van Den Haag en de Haagse politie absoluut niet willen dat er oploopjes komen met publiek. Ook de omgeving van de Grote Kerk wordt om die reden afgezet. Sommige Kamerleden hebben al aangegeven dat ze liever gaan fietsen of wandelen. Een deel van de Kamerleden slaan Prinsjesdag over vanwege de corona.

Abnormale Prinsjesdag

Er zijn nog meer veranderingen tijdens deze abnormale Prinsjesdag. Zo is er is geen balkonscène, en worden mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen. En nog een traditie sneuvelt: nadat de koning op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, heft de voorzitter van de Eerste Kamer traditiegetrouw het 'Leve de Koning' aan, waarop de aanwezigen 'Hoera! Hoera! Hoera!' roepen.

Maar ook dat laatste mag dit jaar niet, omdat dat een spreekkoor is. Die zijn nog altijd verboden. Er wordt nog nagedacht over een alternatief voor het 'Hoera Hoera'. 

Lees meer over
Eerste KamerCoronabesmettingenPrinsjesdagKoningshuisDen Haag