Lastige keuze

'Gedoe rond Prinsjesdag in coronatijd, deel VVD'ers slaat troonrede over'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Gedoe rond Prinsjesdag in coronatijd, deel VVD'ers slaat troonrede over'
RTL

Het rommelt rond de viering van Prinsjesdag. Dat vertellen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Twee weken voor Prinsjesdag is daardoor nog steeds niet precies duidelijk wie dit jaarlijkse 'feest van de democratie' zullen bijwonen.

De koning zal dit jaar de troonrede voorlezen in de Grote Kerk en niet in de Ridderzaal. In plaats van de normale 1000 gasten zullen nu slechts 250 mensen de gebeurtenis kunnen volgen. Wie dat zijn, is nog onbekend.

Alle Eerste en Tweede Kamerleden, alle ministers, de delegatie van de koning, een heel beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders en tien burgers zijn bij elkaar 249 mensen. De staatssecretarissen zullen de troonrede in de Grote Kerk niet bijwonen.

Afhaken

Een aantal VVD-Tweede Kamerleden heeft al laten weten vanwege corona niet naar de bijeenkomst te zullen komen. Hoeveel VVD’ers afhaken is nog niet duidelijk. Volgens een ingewijde gaat het om tien à twintig VVD’ers.

“Het is een lastige keuze tussen zoveel mogelijk Prinsjesdag in ere houden en zo weinig mogelijk risico nemen”, zegt een woordvoerder van de VVD-Tweede Kamerfractie. “Dat er van ons mensen niet naartoe gaan, is geen statement maar een eigen afweging. We hebben vertrouwen in de organisatie. Maar het is heel simpel: hoe meer mensen er zijn, hoe lastiger het zal zijn continu de 1,5 meter afstand te handhaven.”

Of ook liberale Eerste Kamerleden afhaken is nog niet bekend. Daar vergadert de VVD-senaatsfractie maandag over.

Geen publiek en geen rijtoer van de koning tijdens Prinsjesdag
Lees ook

Geen publiek en geen rijtoer van de koning tijdens Prinsjesdag

Groots opgezet

De PvdA-Tweede Kamerleden praten dinsdag over de logistiek rond Prinsjesdag. Het CDA weet nog niet of er Kamerleden zullen afhaken vanwege corona. Er zijn bij de fractie nog geen signalen dat dat zal gebeuren. Andere fracties wisten nog niet of hun Kamerleden af zouden haken. 

Volgens direct betrokkenen was de VVD, vanwege corona, vanaf het begin tegen een groots opgezette Prinsjesdag. De liberalen zouden een veel kleinschaliger opzet voorstaan met bijvoorbeeld alleen de fractievoorzitters van de diverse politieke partijen.

Mondkapje

De voorzitter van de Eerste Kamer, de VVD’er Jan Anthonie Bruijn, heeft er al eens op gewezen dat volgens de wet voor Prinsjesdag slechts vier mensen nodig zijn. Een voorzitter, twee griffiers en de koning of iemand die namens hem de troonrede voorleest.  

Ook staat het vervoer van het Binnenhof naar de Grote Kerk, een afstand van 1200 meter, nog niet voor iedereen vast. Omdat de burgemeester van Den Haag, Van Zanen, en de Haagse politie vanwege corona absoluut niet willen dat er oploopjes komen met publiek, is het plan de parlementariërs en de leden van het kabinet per bus te vervoeren. Maar dan moeten de Kamerleden en de kabinetsleden wel een mondkapje op.

Te voet

Het kabinet en senaatsvoorzitter Bruijn voegen zich naar de wens van de Haagse burgemeester. Maar Tweede Kamervoorzitter Arib kan en wil de Tweede Kamerleden niet dwingen een mondkapje te dragen en hen dus niet verplichten per bus te gaan. "De voorzitters kunnen Kamerleden ook niet dwingen. Als mensen willen gaan lopen, mag dat", zegt een betrokkene. Inmiddels zouden zo’n vijftien à twintig Kamerleden hebben aangegeven dat ze niet met de bus maar te voet naar de Grote Kerk zullen gaan.

Lees meer over
Khadija AribKoning Willem-AlexanderTweede KamerEerste KamerPrinsjesdag