Studeren in coronatijd: 'Contact met medestudenten mis ik echt'
Studeren ziet er sinds het begin van de corona-uitbraak in maart compleet anders uit. Er zijn minder colleges, de contacturen met docenten zijn drastisch verminderd en het studentenleven ligt compleet op z'n gat. Vandaag spreekt minister Van Engelshoven met studenten en docenten over wat dat voor hen betekent. Studenten Rosaly (22), Aemy (20) en Sebastiaan (21) leggen ons uit waar zij tegenaan lopen.
'Er mag wel wat gebeuren aan het lesgeld'
Rosaly is eerstejaars mbo-student Luchtvaardienstverlening in Zwolle. "Het is best lastig nu. Ik ga nu zes middagen per maand naar school en volg voor de rest onlinelessen. Normaal zou ik twintig dagen naar school gaan. Het contact met docenten gaat niet goed. Het is best wel moeilijk bij te houden en ik vrees wel dat ik vertraging oploop. Ik woon nog thuis in Staphorst, gelukkig, want op kamers heb je allemaal extra kosten terwijl er nu niet zoveel gebeurt. Het klinkt misschien gek, maar ik zou echt graag willen dat er iets wordt gedaan aan het lesgeld. Ik betaal voor een voltijdstudie, maar die krijg ik niet."
"Op dit moment wil ook niet per se meer naar school, want met het risico op besmetting is dat ook niet heel erg veilig. Ik denk wel dat ze zouden kunnen nadenken over het geven van colleges in theaters. Daardoor zou je meer contact hebben met je medestudenten, want dat mis ik echt. Dat is ook heel belangrijk, vooral in het begin."
'Zou nu eigenlijk in Engeland zitten'
De 20-jarige Aemy studeert Liberal Arts and Sciences aan het University College in Maastricht. "Ik zou nu eigenlijk in Engeland zitten voor een semester in het buitenland, maar dat kan vanwege de corona-uitbraak niet doorgaan. Samen met twee andere studenten zouden we van september tot januari studeren aan de Universiteit van Leeds. Die colleges ga ik nu hier online volgen, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Dat is jammer. En ik merk dat die online-colleges ook niet zo goed werken voor mij, ik steek toch veel minder op. Ook is het lastig om docenten te bereiken. Ik stuurde eens een e-mail naar mijn docent en kreeg het antwoord pas na mijn tentamen."
'Geluid bij online lessen is vaak slecht'
Sebastiaan Waegmaekers (21) uit Roosendaal studeert International real-estate and facility management in Breda. "Ik zit in mijn derde jaar nu. In februari ging ik mijn verplichte buitenlandse stage van een half jaar doen in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Halverwege maart kreeg ik een mail van school dat ik moest terugkeren vanwege de corona-uitbraak. Dat wilde ik niet, omdat ik terug moest vliegen via Azië. Ik dacht: dan kan ik beter hier blijven. Dat mocht uiteindelijk van school en ik heb mijn stage daar afgemaakt. Wel veel vanuit huis, want Nieuw-Zeeland ging op een gegeven moment in een heel strenge lockdown."
"In augustus ben ik teruggekeerd. Het studeren hier is een wereld van verschil met hoe het was toen ik vertrok. Ik heb twee dagen les per week, een dag op school en een online. Dat online werkt niet zo goed. Het geluid is vaak slecht, er zijn vaak problemen met de verbinding. Het contact met docenten werkt wel, dat gaat ook via Microsoft Teams. Ik maak me wel zorgen over de toekomst. Of ik wel een baan krijg als ik ben afgestudeerd."