Aanpak coronavirus

Kabinet laat invoering avondklok verder onderzoeken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet laat invoering avondklok verder onderzoeken
RTL

Het kabinet laat verder onderzoek doen naar de invoering van een avondklok in de strijd tegen corona. Het Outbreak Management Team is om advies gevraagd. Dat blijkt na het kabinetsoverleg over corona, zeggen bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Die avondklok wordt onderzocht in verband met de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker lijkt dan de huidige virusvariant in Nederland. Er wordt gevreesd dat die Britse mutatie ook in Nederland de overhand krijgt. 

Grote weerstand

Het idee van een avondklok is zondag besproken tijdens het Catshuis-overleg en gisteravond tijdens het Veiligheidsberaad met burgemeesters. Zowel bij regeringspartijen als bij burgemeesters is grote weerstand tegen de vergaande maatregelen. 

Conclusie van het kabinetsoverleg is dat eerst het OMT om meer onderbouwing wordt gevraagd. Daarmee wordt een avondklok vanavond niet aangekondigd, maar wordt wel de optie opengehouden, aldus een ingewijde.

Kabinet werkt aan avondklok, maar grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties
Lees ook

Kabinet werkt aan avondklok, maar grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties

"Als de Britse variant dominant wordt in Nederland, zal de avondklok nog een milde maatregel zijn", zegt een betrokkene. Tijdens de presentatie in het Catshuis zondag en vanmiddag bij de ministeriële commissie schetste RIVM-directeur Jaap van Dissel een somber beeld over de nieuwe mutatie van het coronavirus, zeggen betrokkenen.

Geen vakanties boeken

Ongerust werd gekeken naar de toestand in Britse ziekenhuizen, waar de zorg het aantal patiënten niet aankan. Ook in Ierland blijkt de grote besmettelijkheid van de Britse coronavariant. 

Verder is duidelijk dat de lockdown wordt verlengd tot 9 februari. Vanavond zullen premier Rutte en minister De Jonge mensen oproepen om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen naar het buitenland en om geen vakanties te boeken.

Scholen en kinderopvang

Gisteren werd 25 januari als eerste datum genoemd waarop de basisscholen en de kinderopvang weer open zouden kunnen. Het zou nog wel afhangen van de vraag in hoeverre kinderen vatbaar zijn voor de Britse variant van het coronavirus.

Betrokkenen in de onderwijssector zeggen vandaag dat ze niet verwachten dat de scholen op 25 januari weer opengaan.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Hugo de JongeMark RutteCoronavirusCoronacrisis in NederlandCoronavaccin