Kabinet werkt aan avondklok, maar grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties
Het kabinet werkt aan de invoering van een avondklok begin volgende week, maar er is grote weerstand bij burgemeesters en regeringsfracties. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Door de weerstand is het onzeker of het kabinet vanavond de invoering ook daadwerkelijk gaat aankondigen.
In de conceptplannen overweegt het kabinet de invoering van een avondklok begin volgende week. Volgens het RIVM is de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker. In deze video wordt uitgelegd hoe deze nieuwe variant van het virus in elkaar steekt:
Bij een avondklok mag na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op, behalve mensen met een noodzakelijke reden. Volgens de experts zou een avondklok voorkomen dat mensen 's avonds bij elkaar op visite gaan en dat voorkomt nieuwe besmettingen.
De laatste optie
Volgens een betrokkene is de 'avondklok nu een optie, omdat andere opties op zijn'. De mogelijke invoering is zondag in het Catshuisoverleg besproken. Een aantal aanwezige ministers neigde naar invoering, maar van andere betrokkenen was er weerstand. Het invoeren van een avondklok is een van de meest vergaande coronamaatregelen. In verschillende Europese landen is een avondklok al ingevoerd, maar in Nederland heeft het kabinet telkens voor andere maatregelen gekozen.
Tijdens het Veiligheidsberaad gisteravond bleek dat veel burgemeesters de invoering niet zien zitten. Volgens bronnen was er veel protest. Men vreest de nekslag voor de samenleving. "Dit kun je niet vragen van mensen", aldus een betrokkene.
Vandaag vergadert het kabinet over de coronamaatregelen. De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, schuift ook aan bij het ministeriële overleg. Bruls moet de weerstand bij de burgemeesters op tafel leggen.
Regeringspartijen ook kritisch
Ook bij regeringspartijen klinkt twijfel en kritiek. "Een optie? Dan is een oorlog zeker ook een optie", zo hoonde een goed ingevoerde bron afgelopen weekend.
Bij regeringspartij D66 is de weerstand groot. Er zijn tal van bezwaren, zo valt achter de schermen te horen. De effectiviteit van de maatregel is onduidelijk. Daarnaast is de handhaving door de politie een probleem en moeten allerlei uitzonderingen worden vastgesteld.
'Avondklok besproken tijdens kabinetsoverleg'
"Hoe dit verdergaat, hangt af van het kabinetsoverleg zo meteen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Sommige bronnen denken dat de avondklok gaat stranden. Met zoveel weerstand bij burgemeesters en bij regeringspartijen moet het kabinet te veel twijfel overwinnen. Anderen zien nog een mogelijke politieke route."
"Een mogelijke route is dat het kabinet vanavond tijdens de persconferentie zegt: dit is een optie. Vervolgens gaat men die opties bespreken in het Kamerdebat. Dan moet in het Kamerdebat op woensdag duidelijk worden hoeveel steun er is. Is er steun in de Kamer, dan wel. Is er geen steun in de Kamer, dan niet."
Eerder omstreden
Ook vorig jaar is een avondklok overwogen. Destijds vonden betrokkenen de invoering een te vergaande maatregel, ook vanwege de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog voerde de Duitse nazibezetter de 'spertijd' in. Van middernacht tot 's ochtends vroeg mocht niemand op straat zijn.