Premier Rutte: 'Ernstige zorgen over dreiging Britse variant coronavirus'
Het kabinet maakt zich ernstige zorgen over de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. "De beelden uit Engeland en Ierland zijn hartverscheurend en alarmerend", zei premier Rutte tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis. Daarom heeft het kabinet besloten de lockdown met drie weken te verlengen tot 9 februari.
"Er was geen andere keuze", zei Rutte. Niet vanwege de coronabesmettingen die niet genoeg dalen en ook vanwege de zorgen over de Britse variant.
2 tot 5 procent
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei op de persconferentie dat de Britse variant van het coronavirus waarschijnlijk de overhand zal krijgen in Nederland. Nu is die virusmutant in Nederland nog verantwoordelijk voor '2 tot 5 procent' van het totaal aantal besmettingen.
Dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. "Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden", aldus de minister.
De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.
Scholen en kinderopvang
In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar zondag werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven. De lockdown, die sinds half december van kracht is en tot zeker 19 januari zou gelden, wordt verlengd met drie weken. Middelbare scholen blijven wel dicht zolang de lockdown geldt.
Het kabinet wil basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer openen, maar dat hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet een besluit.
Verlengen steunmaatregelen
Het kabinet heeft ook besloten de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven te verlengen. Daarnaast roept het kabinet Nederlanders op om zich te houden aan de reisbeperkingen en alleen naar het buitenland te gaan als het strikt noodzakelijk is. Daar dienen mensen zich tot en met maart aan te houden, zei Rutte.
Avondklok
Eerder vandaag werd al bekend dat het kabinet advies heeft gevraagd aan het Outbreak Management Team over de invoering van een avondklok.
Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.
1,5 meter afstand scholieren
Ook vandaag werd bekend dat leerlingen op middelbare scholen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar moeten gaan houden. Middelbare scholieren moeten nu al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar.
Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.
Proeven gaan niet door
De proeven met evenementen in coronatijd gaan deze maand toch niet door. De vier evenementen die zouden plaatsvinden met honderden bezoekers worden op de lange baan geschoven vanwege de Britse variant van het coronavirus.
De in december aangekondigde proeven zouden duidelijk moeten maken wat er nodig is om meer evenementen door te kunnen laten gaan in coronatijd. Twee voetbalwedstrijden, waarbij 1500 supporters aanwezig mochten zijn, een zakelijk congres en een show van cabaretier Guido Weijers voor 500 man publiek werden aangewezen als test.
Grootschalige testen
De GGD gaat ook grootschalig op corona testen in Dronten, Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois, omdat het virus daar snel om zich heen grijpt. Gisteren werd bekend dat de GGD alle inwoners in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland oproept voor een test, ook als ze geen klachten hebben.