130.000 mensen

Belastingdienst gaat iedereen informeren die op geheime zwarte lijst stond

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
Belastingdienst gaat iedereen informeren die op geheime zwarte lijst stond
RTL

Iedereen die op de geheime zwarte lijst van de Belastingdienst stond die vorig jaar aan het licht kwam, krijgt hierover komende maanden een brief. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen. Burgers kwamen op deze zwarte lijst vanwege vermoedens of signalen van fraude.

Uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw bleek vorig jaar dat de Belastingdienst er jarenlang een geheim registratiesysteem op nahield, de zogenaamde Fraude Signaleringsvoorziening (FSV). In dit systeem werden gegevens bijgehouden van burgers die werden verdacht van fraude. Mensen op deze zwarte lijst hoorden daar niets over en konden zich ook niet verweren.

Wie in het systeem terechtkwam werd bestempeld én behandeld als mogelijke fraudeur. Nadat dit aan het licht was gekomen, werd de zwarte lijst uit de lucht gehaald. Er stonden zeker 130.000 mensen op, maar hoeveel precies is nog niet duidelijk.

Onacceptabel

Er is nu ook een interne werkinstructie opgedoken die de keiharde handelwijze van de Belastingdienst bevestigt. Stond je geregistreerd in de Fraude Signaleringsvoorziening of had je een belastingschuld van boven de 10.000 euro, dan werd een verzoek tot schuldsanering altijd afgewezen.

"Dan werd er zonder verdere inhoudelijke toetsing van uitgegaan dat de burger niet te goeder trouw was", schrijft staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer. "Dat is onacceptabel." Onderzocht wordt nog hoeveel mensen de dupe zijn geworden van deze aanpak.

Geheime zwarte lijst Belastingdienst over 'verdachte' burgers
Lees ook

Geheime zwarte lijst Belastingdienst over 'verdachte' burgers

Bij doorlichting van de dienst is aan het licht gekomen dat bij  de Douane toch nog een systeem actief is waarin de tweede nationaliteit van burgers wordt bijgehouden. Deze informatie had in 2015 al moeten worden gewist, maar een kopie bleek nog steeds actief. Zo bleef de tweede nationaliteit van ruim een miljoen burgers geregistreerd. Of deze kopie ook is gebruikt, wordt nog onderzocht.

Beerput

SP-kamerlid Renske Leijten is geschokt over alle informatie die nu weer naar buiten komt. "De beerput gaat steeds verder open", zegt ze. "Maar nog altijd tasten we in het duister over hoeveel mensen nu gedupeerd zijn door dit schandaal. We zijn er vrees ik nog lang niet." Komende maandag is er weer een Kamerdebat over het onderwerp.

Lees meer over
BelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst