Vertrouwelijke stukken Belastingdienst

Kamerleden vol ongeloof over 'triest inkijkje' in werkwijze Toeslagen

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPKamerleden vol ongeloof over 'triest inkijkje' in werkwijze Toeslagen
RTL

SP-kamerlid Renske Leijten en haar CDA-collega Pieter Omtzigt reageren vol ongeloof op werkinstructies en handleidingen van de afdeling Toeslagen. Het geeft volgens hen een triest inkijkje in de gebrekkige manier waarop met rechten van burgers werd omgegaan.

"Het toeslagenschandaal is veel groter, en heeft ook langer geduurd dan gedacht", zegt Omtzigt. Uit de stukken blijkt dat de omstreden werkwijze al begint bij de invoering van het toeslagenstelsel. "Dat is ver maar dan ook heel ver voor de zogenaamde Bulgarenfraude."

Strikte naleving van de regels en fraudejacht blijft niet beperkt tot kinderopvangtoeslag, maar strekt zich ook uit naar huur- en zorgtoeslag. "Ik denk dat de vraag is hoeveel gedupeerden er zitten bij huur- en zorgtoeslag", reageert Leijten. De Tweede Kamer heeft daar al een aantal keer naar gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen.

De stukken leggen volgens Leijten pijnlijk bloot hoe rechten van burgers werden geschonden door de werkwijze van de afdeling Toeslagen. "De instructies geven aan hoe iemand op papier moet worden beoordeeld om tot afwijzing te komen. Nergens staat: we nodigen mensen uit voor een gesprek."

Vertrouwelijke stukken bevestigen: toeslagenschandaal veel groter
Lees ook

Vertrouwelijke stukken bevestigen: toeslagenschandaal veel groter

Ernstig

"Het lijkt wel alsof er niemand is geweest die heeft gezegd: mag het wel wat we doen?" vervolgt Leijten. "Als deze instructies gevolgd zijn, heeft de Belastingdienst moedwillig de rechtsbescherming van burgers en bedrijven uitgeschakeld", zegt Omtzigt. "Dat betekent dat je je niet kunt verweren tegen de Belastingdienst als die je verdenkt van fraude. Dat is heel ernstig in een rechtsstaat."

De SP en het CDA roepen het kabinet op om nu echt snel volledige openheid te geven over wat er allemaal mis is gegaan.

Lees meer over
Renske LeijtenPieter OmtzigtBelastingdienstTweede KamerToeslagenaffaire Belastingdienst