Kijk mee: informateur Tjeenk Willink presenteert eindverslag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKijk mee: informateur Tjeenk Willink presenteert eindverslag
Live

Informateur Herman Tjeenk Willink presenteert vandaag het eindrapport van zijn verkennende gesprekken over de kabinetsformatie. In het verslag beschrijft Tjeenk Willink welke mogelijkheden hij ziet voor een nieuw kabinet.

Tjeenk Willink voerde de afgelopen weken gesprekken met de leiders van alle zeventien partijen in de Tweede Kamer. Hij wilde van de partijleiders horen welke thema's er in een regeerakkoord zouden moeten komen. Vandaag presenteert hij zijn conclusies na die gesprekken. 

Vanochtend om 11 uur overhandigde Tjeenk Willink zijn rapport aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De personferentie is inmiddels voorbij.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het verslag van de informateur. Het zal dan gaan over de belangrijkste onderwerpen die uit de gesprekken naar voren zijn gekomen, en er wordt gekeken welke partijen verantwoordelijkheid willen om deze kwesties gezamenlijk aan te pakken.

Volgende fase

Dan gaat de formatie de volgende fase in, waarin partijen inhoudelijk met elkaar gaan overleggen onder leiding van een informateur. Dat kan een nieuw iemand worden, of Tjeenk Willink zelf.  

Eigenlijk zou Tjeenk Willink afgelopen woensdag al zijn verslag presenteren, maar dat werd uitgesteld vanwege het debat over de notulen van de ministerraad, dat gisteren werd gehouden.

Hoe staat het ervoor met de formatie? 'Het gaat iets langer duren'
Lees ook

Hoe staat het ervoor met de formatie? 'Het gaat iets langer duren'

Lees meer over
Herman Tjeenk WillinkKabinetsformatieTweede KamerverkiezingenNederlandse politiekDen Haag