Tegemoetkoming

70.000 gedupeerde kinderen toeslagenaffaire krijgen tegemoetkoming tot 7500 euro

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP70.000 gedupeerde kinderen toeslagenaffaire krijgen tegemoetkoming tot 7500 euro
RTL

Het kabinet komt met een tegemoetkoming voor de 70.000 kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire. Elk kind krijgt een bedrag van 1500 tot 7500 euro. Dat heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen zojuist bekendgemaakt.

De regeling was een wens van de Tweede Kamer en is uitgewerkt door het zogeheten Kindpanel.

De toeslagenaffaire heeft duizenden kinderen in grote sociale en psychische problemen gebracht. Zoals ook Ricardo (13). Ze zagen van dichtbij hoe hun ouders jarenlang werden achtervolgd door de Belastingdienst.

Armoede en stress

Veel van de kinderen van gedupeerde ouders zijn in problematische omstandigheden opgegroeid. Ouders zijn door het onterecht stopzetten van de toeslagen en het terugvorderen van grote bedragen door de Belastingdienst, in grote financiële problemen gekomen.

Ook leidde de stress die de financiële problemen met zich meebrachten, in sommige gevallen tot gebroken gezinnen of zelfs tot uithuisplaatsing van kinderen. Kinderen gaven aan dat ze het gevoel hadden geen regie te hebben over hun eigen leven.

Gescheiden ouders

Van Huffelen komt verder met een regeling voor gedupeerde ouders die gescheiden zijn. Vaak bleek dat het delen van de compensatie van de Belastingdienst voor ex-partners soms tot lastige of onoplosbare situaties leidde.

Het kabinet stelt voor dat ex-partners die tenminste één jaar na de eerste terugvordering toeslagpartner waren, formeel worden erkend als gedupeerden. Ook zij ontvangen een vergoeding van 10.000 euro. Daarnaast wordt gezocht naar een oplossing voor hun schulden.

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de plannen van het kabinet.

Belastingaanslag kan prullenbak in bij registratie op illegale zwarte lijst fiscus
Lees ook

Belastingaanslag kan prullenbak in bij registratie op illegale zwarte lijst fiscus

Lees meer over
Alexandra van HuffelenPieter OmtzigtPieter KleinBelastingdienstMinisterie van FinanciënToeslagenaffaire BelastingdienstKinderopvangtoeslagToeslagenwet