Tweede Kamer wil einde aan tabakslobby: 'Jaarlijks 20.000 doden door deze industrie'
Er mag niet langer contact zijn tussen Kamerleden en lobbyisten uit de tabaksindustrie. Een Kamermeerderheid steunt een motie van Volt en D66 om de tabakslobby definitief buiten de deur te houden.
Tabaksfabrikanten die Kamerleden brieven schrijven om prijsstijgingen van sigaretten tegen te gaan. Of een tabaksfabrikant die een lobby voert voor de e-sigaret. De lobby van tabaksfabrikanten gebeurt nog altijd op grote schaal, zegt antirookactivist en longarts Wanda de Kanter.
Jarenlange strijd
Volgens De Kanter heeft de tabaksindustrie door die lobby jarenlang veel invloed gehad op het rookbeleid. "En dat terwijl we naar een rookvrije generatie willen." Ze strijdt al jaren tegen deze lobby, en die strijd lijkt zijn vruchten af te werpen. D66 en Volt dienen vandaag een motie in om de tabakslobby definitief de kop in te drukken.
Een meerderheid van de Tweede Kamer staat positief tegenover deze motie, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
Tabaksfabrikanten mogen al niet meer lobbyen bij de overheid, maar een lobbyverbod bij Kamerleden en lokale bestuurders is er nog niet.
"De kans dat je sterft aan de gevolgen van roken is 1 op 2, maar toch kan de tabaksindustrie nog altijd op brutale wijze Kamerleden benaderen. Dat moet stoppen", zegt Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. "Onze motie moet ervoor zorgen dat ook Tweede Kamerleden en lokale bestuurders niet meer benaderd mogen worden door de tabaksfabrikanten."
'Sfeer van grimmigheid'
Of het lobbyen dan ook strafbaar wordt? "Het moet nog juridisch worden uitgewerkt, maar alle contacten van lobbyisten bevinden zich straks in de sfeer van grimmigheid."
Het is volgens het Volt-Kamerlid een historisch moment dat de tabakslobby straks helemaal wordt afgeschaft. "Tot op alle bestuurlijke niveaus."
Anti-tabaksverdrag
In 2005 ondertekende Nederland al een anti-tabaksverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarin staat dat overheden tabakslobbyisten zoveel mogelijk moeten weghouden van tabaksbeleid. Gündoğan: "Er is toen besloten dat er geen contact meer mag zijn tussen de tabaksindustrie en de regering. Maar dat verbod geldt dus niet voor de Tweede Kamerleden en lokale bestuurders."
Philip Morris
Tabaksfabrikant Philip Morris is inmiddels een lobby tegen de motie van Volt en D66 gestart. Kamerleden hebben vorige week een mail gekregen van fabrikant om niet met de motie in te stemmen.
Peter van den Driest, lobbyist van Philip Morris, laat in een reactie weten: "Het uitsluiten van belanghebbenden bevordert de kwaliteit van besluitvorming niet. Integendeel. In onze democratische rechtsstaat moeten Kamerleden zich breed kunnen oriënteren om zo tot een afgewogen standpunt te komen en zonder last te kunnen stemmen."