Anders dan andere jaren

Opnieuw sobere Prinsjesdag met weinig goed nieuws voor onze portemonnee

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Opnieuw sobere Prinsjesdag met weinig goed nieuws voor onze portemonnee
RTL

Weer geen rijtoer, geen Oranjefans en ook nog een kabinet in reservetijd. Ook dit jaar is Prinsjesdag sober, al worden er miljarden uitgegeven aan klimaat-en woningbouwplannen. "Maar voor onze portemonnee bevat het koffertje met de plannen helaas weinig goed nieuws", zegt politiek commentator Frits Wester.

De meeste cijfers die vandaag gepresenteerd worden kun je met potlood invullen, zegt Wester. "En zodra er een nieuw kabinet is weer uitgummen en de cijfers opnieuw invoeren."

Sober 

De tweede Prinsjesdag in coronatijd is er weer eentje zonder pracht en praal. Vanwege coronatijd zijn er geen rijtoer en opsmuk, op de hoedjesparade na. Daarbij zit het kabinet, vergeleken met vorig jaar, ook nog in reservetijd.

Toch is Prinsjesdag overslaan geen optie. Wester: "Ook al is de keuzevrijheid beperkt, het kabinet moet bepaalde grote uitgaven wel inboeken. Dat staat in de wet. Uiterlijk de derde dinsdag van september moeten de uitgaven voor volgend jaar bekend worden gemaakt." 

Extra geld voor stikstof

Veel grote, nieuwe plannen hoeven we niet te verwachten omdat het kabinet demissionair is. Maar het koffertje van minister Wopke Hoekstra (Financiën) is niet leeg. Er zijn al wat uitgaven uitgelekt.

Zo trekt het demissionaire kabinet 6 miljard uit om de uitstoot van CO2 terug te dringen. "Actie is nodig en wachten op een nieuw kabinet kan daarom niet. Anders dreigen er allerlei rechtszaken", zegt Wester. Ook gaan er honderden miljoenen naar veiligheid. Dit is een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer.

Hetzelfde geldt voor het extra geld dat wordt uitgetrokken om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. "Ook woningbouw is een thema dat niet langer kan wachten."

Minister Hoekstra vorig jaar met het koffertje met de Miljoenennota in de Tweede Kamer.© ANP Phil Nijhuis
Minister Hoekstra vorig jaar met het koffertje met de Miljoenennota in de Tweede Kamer.

In het teken van de formatie 

Verder wordt het een begroting die vooral in het teken zal staan van de vastgelopen formatie. Vooral de dagen erna zullen we dat gaan merken: tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Tijdens die dagen voeren fractievoorzitters een debat op hoofdlijnen over de plannen voor volgend jaar.

"Die zullen vooral in het teken staan van de formatie die maar voortsleept. Veel partijen zullen de onderhandelende partijen hekelen over de trage voortgang." 

Dit is er al uitgelekt:

  • Er gaat bijna 7 miljard euro naar klimaatbeleid, onder andere om elektrische auto's verder te stimuleren.
  • Verspreid over 10 jaar gaat er 1 miljard extra naar het bouwen van extra woningen.
  • 400 miljoen euro naar bestrijding van ondermijnende criminaliteit
  • 150 miljoen naar het beschermen en beveiligen van bedreigde personen.
  • En eenzelfde bedrag naar de sociale advocatuur.
  • Defensie krijgt volgend jaar 100 miljoen extra, onder meer voor munitie.

Economie floreert

Ondanks de coronacrisis gaat het economisch naar verhouding ongelooflijk goed met ons land, zegt Wester. "De economie floreert als een tierelier. Er zijn meer vacatures dan werklozen. Het afgelopen jaar was er ook een behoorlijke koopkrachtstijging van mensen die een baan hebben."

Wat voelen we daar van in onze portemonnee? Vrijwel niets, zegt Wester. "In de begroting die het kabinet nu heeft opgesteld is de koopkrachtstijging vrij gering of nul voor iedereen. Maar vergeet niet: het is een begroting die opgesteld moet worden, maar ook eentje die beperkt is in de tijd."

De video hieronder legt uit wat de koopkrachtplaatjes zeggen over jouw financiële toekomst.

Prinsjesdag staat voor de deur en de politici raken weer niet uitgepraat over de verwachtingen voor de koopkracht. Maar hoe wordt die koopkracht eigenlijk berekend?

Agenda Prinsjesdag 2021

  • 12:00 uur: Opstelling van de militaire erewacht bij de Grote Kerk. 
  • 13.00 uur: Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Grote Kerk wordt geopend door de voorzitter van de Verenigde Vergadering, Jan Bruijn (voorzitter van de Eerste Kamer).
  • 13.15 uur: Vertrek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk per auto.
  • 13.20 uur: Aankomst van koning en koningin bij de Grote Kerk. 
  • 13.25 uur: De koning spreekt in de Grote Kerk de Troonrede uit.
  • 15.00 uur: Aanbieding van de Miljoenennota in de plenaire zaal van de Tweede Kamer door Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën.
     
Lees meer over
PrinsjesdagMiljoenennotaRijksbegroting