11de van de 11de

De Jonge: aftrap carnaval niet landelijk verbieden, is aan burgemeesters

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP FotoDe Jonge: aftrap carnaval niet landelijk verbieden,  is aan burgemeesters
RTL

Het demissionaire kabinet gaat de aftrap van het carnavalsseizoen, de elfde van de elfde, niet landelijk verbieden. Minister De Jonge zegt dat het besluit hoe met de aftrap van carnaval om te gaan, echt bij de burgemeesters ligt. De beslissing van Limburg-Noord om de aftrap af te gelasten, noemt hij wel 'wijs'.

Noord-Brabant viert komende donderdag gewoon 'de elfde van de elfde'. De traditionele opening van het carnavalsseizoen op 11 november kent wel beperkende maatregelen in verband met corona.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft besloten de provinciale aftrap van het carnavalsseizoen niet door te laten gaan. "We doen dit voor de zorg", zei de voorzitter van de veiligheidsregio Antoin Scholten. 

Goed besluit

Minister De Jonge noemt het besluit van Limburg 'goed', maar hij gaat dat niet landelijk opleggen. "Als andere burgemeesters met hetzelfde besluit als Limburg komen, in samenspraak met de carnavalsvereniging, dan zou ik dat wijs vinden. Maar we gaan het de regio's niet opleggen. Het zat ook niet in het nieuwe maatregelenpakket dat we afgelopen dinsdag hebben aangekondigd."

Als gemeenten willen, kunnen carnavalsvierders dus gewoon in de kroegen terecht: maar wel met een QR-code. In Noord-Brabant zijn er wel beperkende maatregelen, zo mag maar 75 procent van de bezoekers binnen.

Bekijk ook: Carnaval leeft in Den Bosch, ook al gaat het niet door

Het is aan de burgemeesters

De Jonge gaat de burgemeesters geen advies geven. "De burgemeesters zijn mans genoeg om dit te doen. En ik ga ervanuit dat als de evenementen doorgaan die in wijsheid georganiseerd gaan worden." 

Demissionair minister Grapperhaus liet weten dat hij nog wel een rondje gaat doen langs de burgemeesters. Grapperhaus stelde dat het er tijdens het Veiligheidsberaad van afgelopen maandag niet over de elfde van de elfde is gesproken. "Wel over oud en nieuw en de Sinterklaasintochten."

Aftrap carnavalsseizoen Limburg afgelast: 'We doen dit voor de zorg'
Lees ook

Aftrap carnavalsseizoen Limburg afgelast: 'We doen dit voor de zorg'

Lees meer over
Carnaval