'Elfde van de elfde'

Aftrap carnavalsseizoen Limburg afgelast: 'We doen dit voor de zorg'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAftrap carnavalsseizoen Limburg afgelast: 'We doen dit voor de zorg'
RTL

De provinciale aftrap van het carnavalsseizoen in Limburg gaat niet door. Het feest dat volgende week donderdag, op de 'elfde van de elfde', in Roermond zou worden gehouden, is door de Veiligheidsregio Limburg-Noord afgeblazen in verband met de coronacrisis.

Op het plein voor het station van Roermond werden 17.000 feestvierders verwacht.

Voorzitter Antoin Scholten van de veiligheidsregio zei tegen de regionale omroep L1 dat hij had geluisterd naar de oproep van werknemers in de zorg 'om hierin een juiste beslissing te nemen'. Hij benadrukte: "We doen dit voor de zorg."

'Niet uit te leggen'

Het besluit viel na overleg van Scholten met de ministers De Jonge en Grapperhaus. Alle vijftien betrokken burgemeesters steunden vervolgens het besluit van Scholten.

De organisatie achter de elfde van de elfde spreekt van een 'flinke domper'. "Dit is niet uit te leggen", zei een woordvoerder. "In een voetbalstadion mogen 40.000 mensen bijeen zitten, maar de elfde van de elfde mag niet." De focus gaat nu uit naar november 2022, zei de woordvoerder.

Flinke tik

Hij zei verder zich zorgen te maken over de gevolgen van het besluit voor komend carnaval. "Dit besluit heeft een behoorlijke impact op de hele vastelaovend", zei hij. Vastelaovend is de Limburgse benaming voor carnaval. "Verenigingen zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de vastelaovend in 2022. Die krijgen nu een flinke tik."

Kan carnaval nog wel doorgaan? 'Als het wordt afgelast, gaan er tranen vloeien'
Lees ook

Kan carnaval nog wel doorgaan? 'Als het wordt afgelast, gaan er tranen vloeien'

De burgemeesters van gemeenten in Noord- en Midden-Limburg voerden vandaag spoedoverleg over de vraag of en hoe evenementen nog wel kunnen doorgaan. De extra vergadering werd georganiseerd door de Veiligheidsregio Limburg-Noord naar aanleiding van de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge, afgelopen dinsdag.

Ook andere evenementen staan op de tocht. 11 november zijn op veel plaatsen besloten carnavalsfeesten. Ook de intocht van Sinterklaas stond op de agenda. De vraag is of veel evenementen in verband met de verscherpte coronamaatregelen wel kunnen doorgaan.

Sinterklaasintocht

Het sinterklaascomité in Roermond blies gisteren al de intocht van de sint af. Volgens de organisatie kan de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd worden en zouden te veel mensen bij elkaar staan als Sinterklaas per boot de stad in vaart.

De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten komen morgen bij elkaar. Het gaat daarbij om regulier overleg, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vanmiddag. Ook daar staan de nieuwe coronamaatregelen op de agenda.

Carnaval viel dit jaar in het water. In Den Bosch probeerden ze er toch iets van te maken. "Met pijn in het hart."
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCarnavalLink in bioLimburgRoermond