Kan carnaval nog wel doorgaan? 'Als het wordt afgelast, gaan er tranen vloeien'
Heel Nederland kijkt reikhalzend uit naar de persconferentie van komende dinsdag. En het zuiden van het land kijkt met nog meer angst naar de mogelijke nieuwe maatregelen. Want wat als dit betekent dat er voor een tweede keer een streep gaat door carnaval?
De elfde van de elfde is over precies elf dagen. En dus zijn de festiviteiten van die dag het meest zorgwekkend. Maar ook later wordt het spannend. Carnaval is komend jaar vanaf zondag 27 februari tot en met dinsdag 1 maart.
'Sociaal gebeuren'
Praalwagenmaker Joost Koremans van bouwclub Variant heeft nog hoop voor de festiviteiten van dit jaar. Maar als de praalwagens de weg niet op mogen, zal dit enorm zeer doen volgens hem. "Mensen steken er hun hart en ziel in."
Het bouwen van de praalwagens is een groot sociaal gebeuren. "En dat zie je terug in de wagen. Als het niet doorgaat, vloeien er tranen, zo diep zit het bij de mensen", vertelt hij aan Editie NL.
Onzekerheid
Maar hoe de toekomst eruit zal zien is nog onduidelijk. "We zijn wel aan het kijken naar februari en naar de elfde van de elfde, wel met enige vrees", vertelt Rob van Laar van de Brabantse Carnavals Federatie aan Editie NL.
Volgens hem is het nog te vroeg om conclusies te trekken. "Er kan nog van alles gebeuren. Je kan nu nog niet in overleg, omdat je nog niet weet wat er aan gaat komen." Wel is in Den Bosch al de knoop doorgehakt over de elfde van de elfde. "Normaal gesproken is er een parade met de opening, die gaat niet door."
In de kroegen gaat het feest wel door. "Het is wel beperkt met kaartverkoop. Die waren in een mum van tijd weg. Er waren zelfs in de nacht mensen die in de rij zijn gaan liggen."
Anderhalve meter
Naast de vraag of carnaval door mag gaan of niet, zijn er andere vragen die spelen. "Bijvoorbeeld: wat geldt er voor mensen die wel of niet gevaccineerd zijn?", stelt Jos Hessels, voorzitter van Bond Carnavalsverenigingen Limburg. "En de vraag is waar de code voor gaat gelden. Alleen de horeca of ook voor evenementen buiten?"
En carnaval vieren met anderhalve meter afstand ziet Hessels niet zitten. "Dat is natuurlijk geen carnaval", zegt hij tegen Editie NL. "Als gezamenlijke bonden zeggen we: ga die prik halen. Zo zorgen we ervoor dat het carnavalsvirus het coronavirus overleeft."