'Meters gemaakt'

Optimistische geluiden over kabinetsformatie, mogelijk volgende week coalitieakkoord

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOptimistische geluiden over kabinetsformatie, mogelijk volgende week coalitieakkoord
RTL

Betrokkenen bij de formatie zijn optimistisch over het verloop van de formatiegesprekken. "Als alles meezit zou het kunnen dat er eind volgende week een coalitieakkoord wordt gesloten", zegt een betrokkene tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Dat het nu zo snel gaat is een opsteker voor de formerende partijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

De onvrede over het langdurende formatieproces wordt steeds groter in de samenleving, maar ook in politiek Den Haag. Kamervoorzitter Vera Bergkamp maande ruim een week geleden de betrokkenen al namens de Tweede Kamer om vaart te maken met de vorming van een nieuw kabinet.

Burgers schuiven aan bij de formatietafel: 'Het is een grote poppenkast'
Lees ook

Burgers schuiven aan bij de formatietafel: 'Het is een grote poppenkast'

De huidige formatie is de langste in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Vandaag is dag 236. Het vorige record stond op naam van het kabinet Rutte III dat 225 dagen nodig had voor de formatie. Daarbij moet worden aangetekend dat vanwege allerlei perikelen, de feitelijke inhoudelijke onderhandelingen pas vier weken gaande zijn.

Politieke knopen doorhakken

Gisteren zei informateur Wouter Koolmees ook al dat het proces voortvarend verliep. "Het tempo is hoog. We zijn meters aan het maken. Er zit ook haast achter natuurlijk." Koolmees wilde niets zeggen over 'een tijdspad'.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die vier jaar geleden ook betrokken was bij de onderhandelingen, zei gisteren eveneens optimistisch te zijn. "Deze snelheid heb ik vier jaar geleden niet meegemaakt, zonder dat we eruit zijn. We komen eerder bij de politieke portee, bij de politieke knopen die doorgehakt moeten worden. En dat is wel goed."

Bij de verkiezingen op 17 maart werden de VVD en D66 de grootste partijen. De formatie werd bemoeilijkt door het uitlekken van gespreksverslagen waarin werd gezocht naar een 'functie elders' voor kritisch CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Ook wierpen verschillende partijen blokkades op tegen andere partijen. Zo wilde D66 aanvankelijk niet onderhandelen met de ChristenUnie en weigerden VVD en CDA met tegelijkertijd met PvdA én GroenLinks te spreken.

Frits Wester: 'Formatie zelden zo gesloten geweest'

Politiek commentator Frits Wester: "Zelden is een formatie zo gesloten geweest. De deelnemende partijen willen zo min mogelijk loslaten om het precaire proces niet te verstoren. Want voor je het weet gaat de achterban van één van de partijen zich roeren als er voor die partij een niet zo aantrekkelijk onderhandelingsresultaat uitlekt, zonder dat duidelijk is wat daar tegenover is binnengehaald. Maar het beeld dat je kunt opmaken uit gesprekken van mensen die dichtbij de onderhandelaars staan, is dat er echt meters worden gemaakt en een akkoord op handen is. Of zoals iemand zei: het gaat na de moeizame start eigenlijk verbazend snel."

Als de ministers van het huidige demissionaire kabinet gevraagd wordt of ze nog beschikbaar zijn voor het volgende kabinet is er slechts een enkeling die het wel genoeg vindt. De rest houdt zich opvallend op de vlakte.
Lees meer over
Mark RutteWouter KoolmeesJohan RemkesGert-Jan SegersSigrid KaagWopke HoekstraInformatieKabinetsformatie