Aanpak coronavirus

De Jonge staat prik met eiwitvaccin Novavax toe voor vaccintwijfelaars

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe Jonge staat prik met eiwitvaccin Novavax toe voor vaccintwijfelaars
RTL

Volwassenen die nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins die nu standaard worden gebruikt, krijgen de mogelijkheid om voor het nieuwe vaccin van Novavax te kiezen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge besloten op advies van de Gezondheidsraad. Wel heeft De Jonge liever dat iedereen alsnog een vaccin van Moderna of Pfizer neemt.

De Europese Commissie liet het vaccin maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het is voldoende veilig en werkzaam gebleken volgens de deskundigen.

Een nadeel is echter dat nog niet bekend is in hoeverre dit vaccin werkzaam is tegen de omikronvariant van het virus, die hard op weg is om dominant te worden in Nederland. Totdat hier meer over bekend is, adviseert de raad om mensen die nog niet zijn gevaccineerd bij voorkeur te prikken met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Twijfelaars vestigen hun hoop op 'traditioneel vaccin' Novavax
Lees ook

Twijfelaars vestigen hun hoop op 'traditioneel vaccin' Novavax

Gebaseerd op eiwitten

Het vaccin genaamd Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier reeds goedgekeurde vaccins. Het nieuwste vaccin is gebaseerd op eiwitten, een beproefde techniek. Er zijn twee doses van nodig, met minimaal drie weken tussen de twee prikken. Voor zover nu bekend zijn de bijwerkingen doorgaans mild en is het vaccin tussen de 60 en 90 procent effectief in het voorkomen van besmetting met eerdere coronavarianten, die rondgingen toen het middel werd ontwikkeld.

De Gezondheidsraad verwacht dat de bescherming die Nuvaxovid biedt tegen omikron lager zal zijn dan tegen de vroegere versies van corona, net zoals met de andere vaccins het geval is. De beschikbare vaccins beschermen volgens diverse onderzoeken overigens wel nog grotendeels tegen ernstige ziekte.

Twijfelaars over de streep

Sommige deskundigen denken dat dit vaccin een deel van de mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren alsnog over de streep kan trekken. Ton de Boer, de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), merkte eerder deze week op dat sommige twijfelaars 'moeite hebben met nieuwe techniek'.

De zogeheten mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech gebruiken een stukje genetische code van het coronavirus om het afweersysteem te activeren. De vaccins van AstraZeneca en Janssen zijn zogeheten vectorvaccins, die gebruikmaken van een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus, dat ook een stukje code bevat om het immuunsysteem aan het werk te zetten. Beide kunnen in zeer zeldzame gevallen een combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes veroorzaken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
CoronavaccinCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelen