Subsidie

Steun voor zorgmedewerkers met long covid die arbeidsongeschikt dreigen te worden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSteun voor zorgmedewerkers met long covid die arbeidsongeschikt dreigen te worden
RTL

Het kabinet trekt de portemonnee voor zorgmedewerkers die door long covid arbeidsongeschikt dreigen te raken. Werkgevers kunnen subsidie krijgen om deze mensen minimaal een half jaar en maximaal een jaar langer in dienst te houden. Zo hoopt minister Helder voor Medische Zorg hen te behouden voor de zorg.

Honderden zorgmedewerkers die aan het begin van de coronapandemie long covid hebben opgelopen dreigen rond deze tijd na twee ziektejaren hun baan kwijt te raken. Vakbond FNV pleit al langer voor een oplossing voor deze mensen, die tijdens de eerste coronagolf in de frontlinie stonden.

Direct contact

In de zorg zijn de grootste risico’s gelopen door het directe contact met besmette mensen. Tijdens de eerste coronagolf begin 2020 werkten veel zorgmedewerkers nog zonder persoonlijke beschermingsmiddelen, omdat daar een tekort aan was. Door de druk in de zorg hadden werkgevers ook minder werk kunnen maken van re-integratie.

Werkgevers in de zorg kunnen komende tijd een beroep doen op een subsidieregeling door werknemers die dreigen arbeidsongeschikt te worden, minimaal zes maanden langer in dienst te houden. De maximale duur van de subsidie voor een werkgever zal hoogstwaarschijnlijk een jaar zijn. De precieze invulling wordt volgens het ministerie nog uitgewerkt.

"In de beginfase van de pandemie hebben wij als samenleving veel van zorgmedewerkers gevraagd", zegt minister Helder. "Zo kunnen we hen behouden voor de zorg."

Honderden zorgmedewerkers dreigen door corona arbeidsongeschikt te worden
Lees ook

Honderden zorgmedewerkers dreigen door corona arbeidsongeschikt te worden

Kans om beter te worden

Ambulanceverpleegkundige Roy van Oorschot zit al twee jaar ziek thuis vanwege long covid. Hij heeft onder andere last van aanhoudende koorts en extreme vermoeidheid. Roy is blij dat het kabinet de noodzaak inziet om iets te doen voor hem en andere zorgmedewerkers met long covid.

"Het is een mooie eerste compensatie", zegt Roy. "Het geeft me een jaar extra om beter te worden. Wel vraagt hij zich af of het genoeg is. "Zolang er geen behandeling is, is het enkel uitstel."

In deze video van januari vertelt ambulanceverpleegkundige Mariska haar verhaal. ''In het gunstigste geval krijg ik 70 procent van mijn salaris."
Lees meer over
Conny HelderMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCoronacrisis in NederlandPost-covid