Meten is weten

Hoe blijf je onder het prijsplafond van het kabinet? 'Mensen snakken naar inzicht'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoe blijf je onder het prijsplafond van het kabinet? 'Mensen snakken naar inzicht'
RTL

Nu het kabinet een prijsplafond wil invoeren, word je als consument nog meer aangemoedigd om je energieverbruik zo gemiddeld mogelijk te houden. Maar is dat haalbaar voor iedereen en hoe doe je dat? "Je ziet dat mensen nu als een gek inzicht willen hebben in hun verbruik. Slimme energiemeters zijn niet aan te slepen", zeggen energiedeskundigen.

Een enorme ingreep. Zo wordt het plan van een prijsplafond voor stroom en gas in politiek Den Haag omschreven. Het kabinet sleutelt nog aan de precieze uitvoering maar het idee van zo'n plafond houdt in dat mensen tot het plafond vaste prijzen betalen op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne: gunstige prijzen dus.

Komt je verbruik daarboven: dan krijg je te maken met nieuwe prijzen en betaal je de volle mep.

Blijf onder het plafond

Mensen zijn er dus extra bij gebaat om onder dat plafond te blijven, zegt Gerben Hieminga, energie-econoom bij de ING. Hij noemt het voor nu een goede maatregel die mensen ook prikkelt zuiniger met energie om te gaan.

"Al zou je in een ideale wereld natuurlijk alleen de mensen die het niet kunnen betalen willen compenseren. Maar dat is zeer tijdrovend, dus voor nu is dit de beste oplossing."

Gratis hulpteam verzacht de energiepijn voor Tom: 'Dit scheelt me honderden euro's'

Nu het kabinet werkt aan zo'n prijsplafond is het van belang om te weten wat ons gemiddelde verbruik is.

Het gasverbruik van een huishouden is gemiddeld 1169 kubieke meter (m3) per jaar. Voor elektra ligt dat op zo'n 2500 kilowattuur (kWh) voor een gemiddeld huishouden, blijkt uit de meest recente cijfers. De verwachting is dat het in te voeren plafond rond die gemiddelden komt te liggen.

Thuiswonende pubers

Opdracht voor de consument: onder die gemiddelden blijven. Klinkt simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Twee groepen krijgen het moeilijk, verwacht Hieminga. "De mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen met bijvoorbeeld enkelglas. En de mensen met thuiswonende kinderen. Denk aan pubers die lang in bad liggen en de thermostaat lekker willen laten loeien."

Mensen smachten in deze tijd naar meer inzicht in hun verbruik, ziet David Smeulders. Hij is hoogleraar energietechnologie van de TU Eindhoven. Smeulders hoopt dat het kabinet het plafond net wat boven die jaarlijkse gemiddelden legt. "Vooral voor de armere gezinnen."

Smeulders raadt die mensen aan om een slimme energiemeter aan te schaffen zodat je beter inzicht krijgt in je verbruik. "Je ziet de interesse in deze meters ook flink toenemen."

Niet in paniek schieten  

Maar Smeulders is ook huiverig: bewustwording is goed, maar mensen moeten niet in paniek gaan schieten en hun gedrag radicaal gaan aanpassen. "Je moet wel ontspannen kunnen blijven leven en niet op iedere kuub gas gaan zitten. Er zijn mensen die die meters meenemen onder de douche. Of ik hoor verhalen van mensen die niet meer gaan koken of de verwarming niet aanzetten. Dat moet toch echt niet de bedoeling zijn."

Het is ook ongezond om de verwarming niet aan te zetten, benadrukt Smeulders. "Je krijgt dan bijvoorbeeld schimmels in je huis."

De vraag naar slimme P1-meters neemt rap toe:

Meten is weten

Mensen snakken naar inzicht, ziet ook Vincent Everts, trendwatcher op het gebied van techniek. "De vraag naar slimme energiemeters (zoals P1-meters) neemt enorm toe. Dat zie je in de zoektermen van Google terug en ook fabrikanten zien een toename", zegt Everts die zijn eigen energierekening van 650 naar 1500 euro per maand zag gaan.

Oogopslag

Het doel van een energiebeheersysteem is eenvoudig: je verbruik nauwkeurig volgen en eventueel wat aanpassen zodat je minder verbruikt. "Dit ronde apparaatje plug je in je digitale meter. Via een app krijg je dan inzicht in je verbruik", zegt Everts. "Je ziet welk apparaat wat verbruikt en hoeveel. Makkelijk en niet duur."

Volgens Everts kun je met hulp van zo'n energiemanager zeker de helft besparen op je energie. "Reken maar dat we dat de komende tijd nog massaler gaan doen."