Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste kabinetsmaatregelen op een rij
Het kabinet heeft de plannen voor het komende jaar bekendgemaakt. De miljoenennota staat in het teken van de koopkracht, omdat steeds meer huishoudens in de knel komen door de hoge gasrekening en inflatie. Het kabinet komt met veel plannen die huishoudens geld moeten opleveren. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
- Het gaat om een 'historisch' koopkrachtpakket, waarin de maatregelen opgeteld uitkomen op ruim 17 miljard euro. Huishoudens krijgen volgend jaar 3,9 procent meer te besteden, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau CPB. Dat is een reparatie omdat de koopkracht dit jaar bijna 7 procent achteruit gaat.
- Vanaf 1 november verlaagt het kabinet de energierekening van burgers. Op 1 januari treedt een echt prijsplafond in werking. Op welk bedrag de prijs wordt vastgezet, is nog niet helemaal zeker. Er wordt gedacht aan een prijs voor stroom en energie van 1,50 euro voor een kuub gas en 0,70 euro per kWh, inclusief overheidsheffingen. De lage prijs geldt voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kWh stroom. Wie meer verbruikt, betaalt voor de rest de volle mep.
- Het minimumloon wordt verhoogd met 10 procent, waardoor ook uitkeringen fors stijgen. De belasting voor bedrijven en vermogenden gaat omhoog, de inkomstenbelasting voor burgers omlaag en enkele toeslagen omhoog. De verlaging van de brandstofaccijnzen blijven de eerste zes maanden van 2023 van kracht.
- De premie voor de verplichte basisverzekering voor de zorg zal waarschijnlijk ongeveer 10 euro per maand stijgen. Dat is althans de richtlijn die het kabinet zal bekendmaken, op basis van de verwachte ramingen voor de zorgkosten. Zorgverzekeraars mogen zelf hun premie vaststellen, maar het is volgens ingewijden de verwachting dat zij niet veel van dit bedrag af zullen wijken.
- De inkomstenbelasting in de eerste schijf wordt verlaagd. Daarnaast gaat de arbeidskorting, een belastingkorting voor werkenden, omhoog met 500 miljoen euro. Op die manier profiteren mensen met een baan, zodat werken aantrekkelijker wordt.
- Zowel de huurtoeslag als de zorgtoeslag gaat omhoog. De zorgtoeslag stijgt met ongeveer 43 euro per maand naar maximaal 154 euro per maand. Het kindgebonden budget gaat ook omhoog, om gezinnen te helpen. Voor de verhoging van het kindgebonden budget wordt 750 miljoen euro uitgetrokken.
- De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor zzp'ers, wordt versneld afgebouwd. Volgend jaar levert dat 170 miljoen euro op.
- Om studenten specifiek tegemoet te komen, wordt de uitwonendenbeurs voor studenten verhoogd. Dat geldt voor een jaar. Het kabinet trekt er 250 miljoen euro voor uit.
- Het kabinet zal alleen spaarders die bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks compenseren voor de te hoge belasting die zij over hun spaargeld hebben betaald. Daarmee is 3,6 miljard euro gemoeid. De compensatie volgt op een uitspraak van de Hoge Raad. Als alle spaarders geld terugkrijgen, zou dit de schatkist nog enkele miljarden kosten.
- Het kabinet zal kleine kinderen beschermen tegen het rotavirus door het op te nemen in het vaccinatieprogramma. Kinderen krijgen geen prik, maar een drankje dat moet voorkomen dat ze besmet worden met het virus.
- Het kabinet investeert 4 miljard euro in het onderhoud van wegen, vaarwegen en spoor. Er gaat 2 miljard naar het spoor, 1 miljard naar wegen, 500 miljoen naar vaarwegen en 500 miljoen naar waterbeheer zoals dijken.
- Het kabinet verhoogt de mijnbouwheffingen die olie- en gasbedrijven betalen. Dat levert het kabinet in 2023 en 2024 samen 2,8 miljard euro op. Dat geld wordt gebruikt om huishoudens te helpen de torenhoge rekeningen te betalen.
- Om alle extra investeringen te bekostigen, laat het kabinet het begrotingstekort tijdelijk oplopen. Volgend jaar komt het tekort op 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de totale omvang van de economie. Dat is net binnen de begrotingsnorm die de Europese Unie doorgaans hanteert. De staatsschuld blijft met 49,5 procent van het bbp wel ruim binnen de Europese begrotingsafspraken. Maar op de langere termijn ziet het er minder rooskleurig uit.