Energie goedkoper

Hoera, een prijsplafond: kan mijn maandbedrag nu naar beneden?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoera, een prijsplafond: kan mijn maandbedrag nu naar beneden?
RTL

Een prijsplafond voor energie, het voelt voor veel Nederlanders waarschijnlijk als een opluchting. Met deze maatregel die vanmiddag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd is het donkerste scenario voor de meesten afgewend. Toch zijn er nog een boel vragen, want wat doe je dan nu met je maandbedrag?

Eerst heel even kort terug naar gisteren, toen het akkoord over het plafond bekend werd. Heb je dat gemist? In onderstaande video zie je de uitleg van politiek verslaggever Fons Lambie:

Zo werkt het prijsplafond voor de energierekening

Energie wordt voor de consument dus goedkoper, zeker voor de mensen die minder verbruiken dan de gemiddelde 1200 kuub gas en 2400 kWh stroom per jaar. Verbruik je meer? Let dan goed op, want dat kan nog altijd in de papieren lopen.

Energiebedrijven zeggen nog niets

Blijf je onder dit verbruik, dan betaal je een fors lager bedrag. Dit wordt het prijsplafond genoemd. Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van ongeveer 1,50 euro per m3 gas en 70 cent per kWh elektriciteit. Per 1 november zou dat moeten worden aangepast. Maar wat doe je in de tussentijd met je maandbedrag, dat de laatste maanden misschien al wel vervijfvoudigd is?

Hoe blijf je onder het prijsplafond van het kabinet? 'Mensen snakken naar inzicht'
Lees ook

Hoe blijf je onder het prijsplafond van het kabinet? 'Mensen snakken naar inzicht'

Grote energie-aanbieders durven er nog niets over te zeggen. "Wij kennen de definitieve maatregelen nog niet, dus we zeggen er nog niets over", zegt een woordvoerder van Essent. Hetzelfde geluid klinkt bij Eneco. "Het zijn hele begrijpelijke vragen, maar ik kan er niets over zeggen."

Nieuwe prijsadviezen

De reacties van de bedrijven zullen komen na het bekendmaken van de maatregel, maar mocht het inderdaad zo zijn dat de energie goedkoper wordt, dan kunnen hun klanten wel degelijk iets van ze verwachten.

Dat zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond. Zij stelt dat energie-aanbieders met nieuwe prijsadviezen moeten komen als de maatregel bekend is. "Anders gaan mensen zelf rekenen, en dan krijg je toch weer problemen."

Vanaf november zou het prijsplafond mogelijk moeten gaan gelden. "Je zou in de tussentijd je maandbedrag kunnen bijstellen, bijvoorbeeld als je weet dat je energieverbruik omlaag is gegaan. Maar je zou ook nog even kunnen wachten op een nieuw voorstel."

Prijzen van januari

Daar komt bij: honderdduizenden huishoudens hebben het afgelopen jaar hun maandbedrag al naar beneden bijgesteld. Dat is erg risicovol, want heb je in een jaar meer energie verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan zie je dat terug op je jaarafrekening. Donat: "Tegen hen zou ik zeggen: zet je maandbedrag vooral niet nog meer naar beneden."

Meerdere energiemaatschappijen zijn volgens Donat in staat in op korte termijn nieuwe prijsadviezen te versturen naar hun klanten, maar kleinere aanbieders kunnen dat mogelijk niet. Als er inderdaad enige tijd overheen gaat voor je een nieuw advies in de mail hebt gekregen, kun je volgens Donat kijken naar je prijzen van afgelopen januari - als de tarieven van die periode inderdaad gaan gelden in de regeling. Die prijzen zouden ongeveer overeen moeten komen met je toekomstige rekeningen. 

Blijven opletten

En toch: pas op. Want als je méér gebruikt dan gemiddeld, kun je toch nog voor verrassingen komen te staan. Donat: "Voor de meeste mensen zullen de kosten straks wel worden gecompenseerd. Maar juist de mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen en daar niet veel aan kunnen doen, moeten straks voor een deel toch de hoofdprijs betalen." 

Er zijn ook teams die helpen bij het isoleren van je huis. En dat kan flink schelen, zo zie je in onderstaande video:

Lees meer over
EnergieEnergiecrisisNederland