VVD ligt dwars bij 'dwangwet' asiel
De VVD-fractie in de Tweede Kamer blijft aanhikken tegen de dwangwet die VVD-staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wil indienen. Zijn partijgenoten weigeren tot nu te beloven dat ze de wet zullen steunen. Dat is ook de reden dat de ministerraad vrijdag niet tot een akkoord kwam over de wet, melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Al weken geleden sloot Van der Burg een akkoord met de gemeenten over (her)plaatsing en doorstroom van asielzoekers. Onderdeel van dat akkoord is de zogenoemde dwangwet. Die moet regelen dat gemeenten die dwarsliggen en geen asielzoekers willen opvangen, uiteindelijk gedwongen kunnen worden hun verzet te staken.
Vertraging
Nadat de staatssecretaris eerst met de provincies had geruzied over wie dan uiteindelijk het definitieve dwangbevel zou moeten geven – de provincie of de staatssecretaris – is er nu weer vertraging omdat, volgens diverse coalitiepartners, de VVD-fractie slappe knieën heeft. Om zijn partij tegemoet te komen, heeft hij hem al wel omgedoopt in de 'spreidingswet'.
Uiteindelijk moet deze wet ertoe leiden dat in de toekomst situaties als in Ter Apel niet meer voorkomen. De afgelopen maanden liep het asielstelsel in Nederland helemaal vast, met als gevolg dat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel mensen buiten moesten slapen.
De reden dat het systeem vastloopt, is vanwege ruim 16.000 statushouders. Zij hebben recht op een woning, maar kunnen niet doorstromen vanuit hun plek in het asielzoekerscentrum naar een huis. Er zijn te weinig woningen beschikbaar. Gemeenten hebben daarom in allerijl noodopvangplekken moeten regelen.
Asieldeal
Om de asielcrisis te bestrijden, sloten de vier coalitiepartijen deze zomer wel de zogenaamde asieldeal. Maar ook dat was een zwaarbevochten compromis waar in de achterban van de partijen kritiek op kwam. Bij de VVD vonden sommige leden dat hij niet ver genoeg ging. Bij de ChristenUnie worstelden de leden met de inperking van het recht op gezinshereniging.
De staatssecretaris blijft zoeken naar oplossingen, maar makkelijk gaat dat niet. Dit komt mede doordat de coalitie ten diepste verdeeld is over beperken van de instroom. ChristenUnie en D66 gruwelen van de gedachte dat vluchtelingen bij de grens worden teruggestuurd. "Maar 20.000 asielzoekers per jaar erbij houden we niet vol, die kunnen we niet huisvesten", zegt een prominente CDA'er.