Kabinet wil vanaf 2025 nieuwe indeling van Nederlandse luchtruim

Het kabinet heeft een belangrijke stap genomen in de herinrichting van het Nederlandse luchtruim. Door de Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening hoopt het kabinet vanaf 2025 op minder geluidsoverlast door overvliegende vliegtuigen, minder uitstoot van CO2 en stikstof, en minder brandstofgebruik door kortere vliegroutes.
De luchtruimherziening is volgens het ministerie van Infrastructuur noodzakelijk omdat het de afgelopen tientallen jaren steeds drukker in de lucht is geworden.
Minder geluid en uitstoot
In de luchtruimherziening worden onder meer de aanvliegroutes voor Schiphol veranderd, zodat vliegtuigen later kunnen dalen. Zo hoeven piloten minder gas te geven en minder te remmen en dat zou minder geluid en uitstoot van schadelijke stoffen boven woon- en natuurgebieden rond Schiphol moeten opleveren.
Dat aanpassen van de aanvliegroutes wordt mogelijk door het militaire oefengebied in het zuidoosten van Nederland op te heffen. Daardoor hoeven vliegtuigen vanuit het zuiden niet meer om het oefengebied heen te vliegen, en is een directere route naar Schiphol en andere vliegvelden mogelijk. Het militaire oefengebied boven het noorden van het land wordt daarom wel uitgebreid.
Tot 2025 wordt de indeling verder uitgewerkt in overleg met provincies, gemeenten, de luchtvaartsector en bewoners- en natuurorganisaties.
Zorgen bij provincies
Eerder maakten provincies zoals Utrecht en Gelderland al duidelijk dat zij zich grote zorgen maken over wat dit voor hun inwoners betekent. De provincies vrezen overlast doordat zij mogelijk onder nieuwe aanvliegroutes komen te liggen.
Het kabinet stelt dat pas in de komende jaren duidelijk wordt wat het effect per regio zal hebben. Vanaf 2025 begint de daadwerkelijke uitvoering, waarbij de herindeling stap voor stap zal worden ingevoerd.
Later begonnen
Oorspronkelijk was het de bedoeling om volgend jaar al te beginnen met de herziening van het luchtruim. Er is vertraging door onder meer de demissionaire periode van het kabinet waarin besluitvorming niet kon plaatsvinden.
Het was altijd al een stapsgewijs proces met een doorlooptijd tot na 2030, voegt ze eraan toe. De herziening kost veel tijd omdat het ingewikkeld en grensoverschrijdend is en omdat er met veel partijen afspraken moeten worden gemaakt.