Burgemeesters eisen tempo van kabinet met 'dwangwet' vluchtelingen
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn klaar met de traagheid van staatssecretaris Van der Burg (Asiel). Het lukt de bewindsman maar niet een compromis te bereiken over de wet die de spreiding van vluchtelingen moet regelen. En dat terwijl tempo maken hoog nodig is. Dat schrijven vier burgemeesters in een vertrouwelijke notitie die zij op verzoek van de veiligheidsregio’s hebben geschreven.
De vier, Dijksma (Utrecht), Dijsselbloem (Eindhoven), Bruls (Nijmegen) en Van den Top (Hilversum) reageren op een transitieplan van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) waarover RTL Nieuws gisteren berichtte. Daarin concludeert het COA dat 1 januari aanstaande te snel komt voor alle gewenste veranderingen.
De plannen van het COA noemt een ingewijde 'volstrekt onrealistisch'. "We moeten zo snel mogelijk meer structurele opvangplaatsen hebben in alle regio's." De burgemeesters schrijven dat het Rijk gemeenten ‘snel duidelijkheid’ moet geven over de opgave waaraan gemeenten moeten voldoen.
Straffen onwillige gemeenten
Ze willen weten wanneer Van der Burg met de wet komt. Ook eisen ze helderheid over hoe het aanwijzen en straffen van onwillige gemeenten precies zal verlopen. "Dat kan nu al helpen bij het aansporen van gemeenten die nog geen opvang realiseren", aldus de vier.
Een ander heikel punt is het concrete aantal plekken dat gemeenten moeten realiseren. Dat betreft dan asielzoekers, statushouders, alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers) en Oekraïense ontheemden.
De burgemeesters wijzen er op dat door Van der Burg beloofde structurele oplossingen nog worden 'gemist'. Het gaat hierbij om de realisatie van vier aanmeldcentra en de bouw van extra (flex) woningen.
Uitstel onvermijdelijk
Gezien de nu al opgelopen vertraging concluderen de burgemeesters dat een half jaar uitstel onvermijdelijk is. Want de eerder afgesproken datum van 1 januari aanstaande zal niet worden gehaald, dus stellen ze nu voor dat alles op 1 juli volgend jaar moet zijn afgerond.
Daarom stellen ze nu 1 april als nieuwe deadline. Dan zullen gemeenten niet langer meewerken aan de crisisnoodopvang, dat zijn dus locaties als de cruiseschepen en sporthallen. En per 1 juli trekken ze zich helemaal terug want dan stoppen ze ook met de rest van de asielnoodopvang.
Dan moeten alle plekken waar asielzoekers worden opgevangen zijn overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Daarvoor is inzicht nodig hoeveel plekken er nog nodig zijn, nadat geschikte locaties aan het COA zijn overgedragen.
Samenwerking regio's
Volgens de burgemeesters moeten veiligheidsregio’s ervoor kunnen kiezen om meer statushouders op te vangen in plaats van het realiseren van noodopvang 'mits daarmee aan de totale opgave voor de regio wordt voldaan'.
Ook willen ze dat veiligheidsregio’s ruimte krijgen om zelf te bepalen met wie en in welke vorm ze hun plannen voor de opvang van vluchtelingen maken. Dat kan alleen voor de eigen regio zijn, maar ook samen met meerdere regio’s.