Vergunningen aangepast

RIVM: PFAS in Nederlands drinkwater moet omlaag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRIVM: PFAS in Nederlands drinkwater moet omlaag
RTL

Het Nederlandse drinkwater bevat te veel PFAS. Het water is veilig om te drinken, maar op sommige locaties zitten er te veel chemische stoffen in. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past daarom per direct vergunningen aan voor toegestane lozingen van PFAS.

PFAS is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen die in hogere concentraties schadelijk kunnen zijn voor gezondheid en milieu. Ze zitten in de lucht en in de bodem, maar ook in consumentenproducten, voedsel en drinkwater.

Veilige norm

Uit het onderzoek van het RIVM wordt duidelijk dat bij alle onderzochte drinkwaterlocaties de hoeveelheid PFAS onder de veilige norm blijft. Maar op sommige locaties, vooral waar drinkwater wordt gewonnen uit rivierwater, blijkt er wel meer PFAS te zitten dan consumenten wordt aangeraden om wekelijks binnen te krijgen via drinkwater.

Daarom adviseert het RIVM om dat niveau omlaag te brengen. PFAS komt behalve via drinkwater ook op veel andere manieren een lichaam binnen. Daarmee kan het totaal aan PFAS te hoog worden.

Maatregelen

Minister van Infrastructuur Mark Harbers is verantwoordelijk voor het Nederlandse kraanwater. Hij noemt schoon en voldoende drinkwater 'een prioriteit'. "Ik vind het heel belangrijk dat we overal in Nederland gewoon kraanwater kunnen blijven drinken. Daarom tref ik nu verschillende maatregelen."

Het ministerie past per direct de vergunningen aan voor lozingen in afvalwater. Nieuwe vergunningen schrijven vanaf nu voor dat er een lagere hoeveelheid PFAS mag worden geloosd. Bestaande vergunningen worden aangepast.

Het Rijk en de drinkwatersector werken ook samen om de hoeveelheid PFAS in drinkwater te verlagen. Door slimme aanpassingen in de bedrijfsvoering zien we al lokale resultaten. Daarnaast zet het ministerie in op een Europees verbod op PFAS in producten.

Waterbedrijven waarschuwen: in toekomst dreigt tekort aan drinkwater
Lees ook

Waterbedrijven waarschuwen: in toekomst dreigt tekort aan drinkwater

Lees meer over
Mark HarbersRIVMDrinkwaterWaterbeheer