Kamer wil huurders zelf recht geven plan te maken voor isolatie woning
De Tweede Kamer wil huurders van particuliere woningen het recht geven zelf met isolatieplannen te komen als hun huisbaas niks doet om de energierekening omlaag te krijgen. Het is dan de bedoeling dat de verhuurder gedwongen wordt om de maatregelen uit te voeren, als die niet alsnog zelf met een initiatief komt.
D66-Kamerlid Faissal Boulakjar kwam vandaag met dit plan bij de behandeling van de woonbegroting. Een motie, die minister Hugo de Jonge oproept om één en ander te regelen, krijgt een meerderheid in de Tweede Kamer.
Verrotte kozijnen
''Veel huurders hebben door het woningtekort geen andere keuze dan een vochtige of tochtige woning te accepteren. Woningen met bijvoorbeeld verrotte kozijnen en schimmel. Een deel van de verhuurders laat hun huurders letterlijk in de kou staan'', zegt Boulakjar.
Hij bezocht recent zo'n woning in Nijmegen. ''In de babykamer stond de schimmel op de kozijnen. Dit kan zo niet langer. Met ons voorstel willen we een extra prikkel geven om wel werk te maken van verduurzaming. Voor een fijn thuis voor huurders en een lagere energierekening''.
Als gevolg van slechte isolatie komen sommige huurders in financiële nood, zoals te zien is in deze video:
Slechte energielabels
Het voorstel heeft dus betrekking op woningen van particuliere verhuurders met slechte energielabels. Vanaf 1 januari kan voor het energiezuiniger maken van deze woningen ook door huurders een beroep worden gedaan op de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. In de pot zit 152 miljoen euro.
Hoewel het eigenlijk de bedoeling is dat verhuurders de subsidie aanvragen, wil D66 nu dat er initiatiefrecht komt voor huurders als de eigenaar niks doet. Als huurders subsidie aanvragen krijgt de verhuurder volgens het plan van D66 zes weken de tijd om te reageren. Komt deze niet met een eigen voorstel en heeft de verhuurder geen zwaar wegende redenen om niet akkoord te gaan met het plan van de huurders, dan wordt de subsidie toegekend en moeten de werkzaamheden door de verhuurder worden uitgevoerd.
Verbod
Kamerlid Boulakjar hoopt dat het initiatiefrecht voor huurders de verhuurders stimuleert zelf meer initiatieven te nemen om hun huizen te verbeteren. Uiteindelijk zullen deze verhuurders de komende jaren toch hun huizen moeten aanpakken, want het kabinet verbiedt vanaf 2030 de verhuur van slecht geïsoleerde huizen met een energielabel E, F of G.