Zorgen om enkel glas in huurwoningen: warmte lekt het huis uit
Veel huurwoningen kampen met een slechte isolatie. Zo zit in 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers nog enkel glas. En dat kan in deze energiecrisis tot torenhoge kosten leiden.
Het gaat hier vooral om de particuliere huursector, maar het geldt ook voor de koopsector: daar heeft 2 procent van de woonkamers en 8 procent van de slaapkamers nog enkel glas.
Gebrek aan woning
De Woonbond slaat alarm en acht het noodzakelijk dat er beleid komt om enkel glas in de huursector, en dan met name de particuliere huursector, aan te pakken. Volgens de belangenorganisatie van huurders kan dit door enkel glas als een gebrek aan de woning te gaan aanmerken. Net als een lekkage moet de verhuurder dit gebrek dan verhelpen omdat het onder de onderhoudsplicht valt.
"Alleen lekt er in dit geval geen water de woning in, maar warmte de woning uit", zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Als de verhuurder niet in actie komt na een melding van de huurder, zou dat wat de Woonbond betreft moeten leiden tot een huurverlaging.
Versnelde verduurzaming
De bond heeft al met woningcorporaties en het Rijk afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming waarbij huizen die het minst zuinig zijn het eerst worden aangepakt. Ook zijn afspraken gemaakt over isolatie van huurwoningen zonder dat hier een huurverhoging tegenover staat.
Volgens de bond is er bij de versnelde verduurzaming geen extra inzet door de particuliere verhuurders. De Woonbond vindt dit 'onverantwoord', zeker gezien de hoog gestegen energieprijzen.
Verhuurders aanpakken
De Tweede Kamer vergadert vandaag over de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de Woonbond roept de politiek daarom op nu echt werk te maken van de aanpak van enkel glas.
Winkels: "Zorg dat het verhuurders van enkel glas die niet in beweging komen geld gaat kosten, in plaats van huurders die nergens heen kunnen en de energierekening lappen."