Minister van Landbouw wil verbod stroomstootapparaat voor veevervoer
Minister Piet Adema van Landbouw onderzoekt een verbod op stroomstootapparaten in de transportsector. Hij doet dat in reactie op de undercover- en dronebeelden waarop te zien is hoe varkens stroomstoten van 5000 volt krijgen tijdens een veetransport. "Ik vind het walgelijk, verschrikkelijk. Dit kan echt niet", zegt Adema.
Een medewerker van Varkens in Nood reed in 2019 negen dagen lang undercover mee op een veewagen. RTL Nieuws heeft alle (drone-)beelden, die zijn gemaakt in opdracht van dierenrechtenorganisatie, in bezit en vastgesteld dat de beelden echt zijn.
Op de beelden is te zien hoe varkens meerdere keren achter elkaar stroomstoten van 5000 volt krijgen. Soms gebeurt dat op gevoelige plekken zoals in de hals of op de bek.
Dierenmishandeling
Minister Adema zegt tegen RTL Nieuws een verbod op het gebruik van de stroomstootapparaten te laten onderzoeken. "Ik ben er over aan het kijken of we dat toch niet voor de transportsector moeten gaan verbieden. Dat betekent dat ze niet meer gebruikt mogen worden", zegt Adema.
"Het moet allemaal nog uitgezocht worden, maar ik vind dit zo walgelijk, dit kan echt niet. Dit is echt dierenmishandeling en hier moet op ingegrepen worden. En dat gaan we doen."
Middeleeuwse praktijken
VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen is ook geschrokken van de methodes die worden gebruik in het vervoer van varkens. “Echt idioot dat dit soort middeleeuwse praktijken nog steeds plaatsvinden in de varkenshouderij. Goed dat de NVWA een onderzoek start. Zo ga je niet met dieren om. Mocht er geen verbetering zichtbaar zijn dan moet het slot op de deur. Wat de VVD betreft moet er direct worden gekeken hoe dat wapen verboden kan worden zodat dierenbeulen het niet meer kunnen hanteren.”
Ook D66 is geschrokken zegt Kamerlid Tjeerd de Groot. "Wat D66 betreft worden tasers en drijfmiddelen helemaal verboden in deze sector. Dit zou - heeft de minister eerder gezegd - in EU verband moeten gebeuren. We roepen de minister op aan te sturen op zo'n verbod in EU wetgeving."
PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. "Ik ga vanmiddag tijdens begrotingsdebat LNV motie indienen voor verbod van veeprikker."
Brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland is geen voorstander van een totaalverbod, zegt de voorzitter in een reactie. "Van belang is om ook de veiligheid van de chauffeurs mee te wegen. Het correcte gebruik van de prikker is essentieel. Daarnaast is het noodzakelijk te investeren in goede laad- en loslocaties en kennis over het gedrag van dieren van de betrokkenen bij het laden en lossen van dieren, om hiermee het gebruik van de prikker tot een minimum te beperken."
Strafbare feiten
Toezichthouder NVWA noemt de undercoverbeelden heftig en waardeloos. "Je ziet dat die prikker veel te vaak wordt gebruikt", zegt woordvoerder Bjorn Elsebrock. "De schokken vinden ook nog eens plaats op lichaamsdelen die heel gevoelig zijn, bijvoorbeeld op het hoofd of op de lip, dat is echt onacceptabel."
De NVWA heeft alle ruwe beelden ontvangen en doet daar nu onderzoek naar en kijkt of er strafbare feiten op te zien zijn.
Stroomstootapparaat voor vee
Het apparaat ziet eruit als een grote tondeuse met aan het uiteinde twee pinnen. Zodra die pinnen op de huid van het varken worden gedrukt krijgt het dier een pijnlijke stroomstoot van 5000 volt toegediend.
Het stroomstootapparaat, ook wel veeprikker genoemd, mag alleen worden gebruikt bij volwassen varkens en runderen die weigeren door te lopen, maar dan moet er wel ruimte zijn om door te kunnen lopen. De schokken mogen alleen op de bil van de varkens en de stoot mag niet langer dan één seconde duren. Als het varken niet reageert mogen de schokken niet herhaaldelijk worden toegediend, zo schrijft de Europese verordening voor.