'Verkeerd signaal'

Grotere borsten, dunne taille: Kamer wil waarschuwing bij geshopte reclamefoto's

Door Editie NL/ Agnes de Goede··Aangepast:
© iStockGrotere borsten, dunne taille: Kamer wil waarschuwing bij geshopte reclamefoto's
RTL

Pas op: bij deze foto is gebruik gemaakt van Photoshop. Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt deze waarschuwing straks bij elke gefotoshopte advertentie. Een voorstel van D66 om dit te regelen is daarvoor aangenomen. "Door mensen slanker te maken of een mega-sixpack te geven, geef je echt een verkeerd signaal af."

Een model dat met een paar klikken op een knop vijf kilo lichter wordt gemaakt of van cupmaat B naar D gaat: in de reclamewereld zijn ze er niet vies van om op deze manier een advertentiefoto te bewerken.

Dat weet ook Mandy Woelkens, hoofdredacteur bij Linda Meiden. "Maar bij de foto's die in ons blad staan, willen we het niet. Het gebeurt, als het goed is, ook niet bij de foto's in ons blad. Foto's worden wel bewerkt, maar we fotoshoppen niet. Door mensen slanker te maken, geef je echt een verkeerd signaal af."

Onbereikbare schoonheidsidealen

De Tweede Kamer gaat nu ook de strijd aan met gefotoshopte foto's. Er moet een waarschuwingslabel komen bij alle geshopte advertenties, vindt een grote meerderheid van de Tweede Kamer op aandringen van D66. Het kabinet moet dit volgens de partij gaan onderzoeken.

Mandy Woelkens van Linda Meiden.
Mandy Woelkens van Linda Meiden.

"Jongeren worden op sociale media ieder moment van de dag geconfronteerd met onbereikbare schoonheidsidealen. Dit zorgt voor veel druk, stress en soms zelfs psychische problemen. Terwijl de foto’s met modellen die er perfect uitzien bijna altijd zijn gefotoshopt", zegt D66'er Jeanet van der Laan. 

Daarom wil D66 dat het kabinet gaat kijken of dat transparant gemaakt kan worden met een waarschuwingslabel. "Dat moet dan onder elke gefotoshopte foto komen staan."

Lastige klus

Fotograaf Govert de Roos denkt dat dat nog weleens een heel lastige klus kon gaan worden. Alle beelden worden wel wat bewerkt, weet de professioneel fotograaf. "Maar mijn uitgangspunt is dat je niet langer dan twee minuten bezig moet zijn met bewerken. Je bent verkeerd bezig als je het lichaam zo gaat veranderen als de leeftijd van het model of de vorm van het lichaam totaal anders wordt. Je mag de waarheid geen geweld aandoen."

Het bewerken van foto's is overigens niets nieuws. Het begon allemaal al in de schilderkunst: "Mensen werden eeuwen terug ook al mooier geschilderd. Het gaat om grotere borsten, smallere taille, grotere ogen. Maar je moet je wel aan de codes houden."

Of het verdraaien van de waarheid met wetgeving kan worden voorkomen? De Roos heeft grote twijfels. D66 geeft ook toe dat het niet makkelijk zal worden. "Het is soms lastig of er gefotoshopt is. Daarom willen we ook dat het kabinet dit verder gaat onderzoeken."

Elk puistje melden?

En waar ligt de grens? Moet straks elke puist die weggehaald is, worden gemeld?  Van der Laan: "Het gaat ons erom dat, als het uiterlijk aantoonbaar wordt veranderd, dat dat gemeld wordt. Als opeens een sixpack ontstaat van hier tot Tokio of een model 10 kilo lichter wordt gemaakt, ben je aantoonbaar het uiterlijk aan het veranderen."

Haar streven? "Onze jongeren moeten meekrijgen dat die soort schoonheidsidealen niet realistisch zijn. En dat het ook niet de waarheid is. Daar doen we het voor."

Lees meer over
Tweede KamerFotografieReclameMediaEditie NL Link in bio