'Jaar van de waarheid'

Kabinet houdt topoverleg over migratie, voor het eerst met Rutte en Kaag

Door Stephan Koole en Fons Lambie··Aangepast:
© ANPKabinet houdt topoverleg over migratie, voor het eerst met Rutte en Kaag
RTL

De top van het kabinet komt morgen bij elkaar in het Catshuis om één van de grootste politieke dilemma's te bespreken: het indammen van de migratie. De verschillen tussen regeringspartijen zijn groot. Het is de eerste keer dat op het allerhoogste politieke niveau over beperking van de instroom van migranten wordt gesproken.

Precies een jaar na de start van Rutte-4 buigt het kabinet zich over de lastige kwestie. Al eind vorig jaar hebben een aantal betrokken ministers over migratie gesproken, maar nu schuiven voor het eerst ook premier Rutte en vicepremier Kaag aan. Volgens een betrokkene is het overleg 'niet besluitvormend'.

Aanwezig zijn naast Rutte en Kaag ook de vicepremiers Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) en Schouten (ChristenUnie, Armoedebestrijding). Daarnaast schuiven andere betrokken ministers aan, zoals Ollongren (Defensie), De Jonge (Wonen), Yesilgöz (Justitie) en staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken). Alle coalitiepartijen hebben een bewindspersoon aan tafel.

Totaal anders

Het onderwerp is politiek zeer gevoelig omdat de coalitiepartijen verschillend denken over de aanpak. In regeringsfracties wordt dit nieuwe jaar gezien als 'het jaar van de waarheid' en achter de schermen maken hooggeplaatste bronnen zich vooral zorgen over de discussie over migratie.

Waarom faalt het asielbeleid? Van lelijke compromissen tot Europese onwil
Lees ook

Waarom faalt het asielbeleid? Van lelijke compromissen tot Europese onwil

VVD en CDA dringen aan op migratiebeperkingen, maar elke aanscherping ligt gevoelig bij de achterban van D66 en ChristenUnie. "Daarom zal het overleg heel behoedzaam verlopen en ook nog niet tot besluiten leiden", zegt een ingewijde. Het gaat bovendien niet alleen over asielzoekers: de ChristenUnie wil ook nadrukkelijk kijken naar de arbeidsmigratie binnen de Europese Unie, en dat is een gruwel voor D66.

De belofte van Rutte

Tegelijk staat vooral premier Rutte onder grote druk van zijn VVD-fractie in de Tweede Kamer. Eind vorig jaar heeft Rutte die fractie beloofd met een aanpak te komen om het aantal asielzoekers dat hier aanklopt te verminderen.

Maar tot nu toe lijkt er weinig concreets te doen aan het beperken van de instroom, omdat ons land gedwongen is zich te houden aan allerlei internationale verdragen. Zo is het besluit om erkende vluchtelingen pas met hun gezin te herenigen als de vluchteling een woning heeft gekregen, al verschillende malen door rechterlijke uitspraken geblokkeerd.

Europese oplossing?

In februari is er Europees topoverleg over migratie. Volgens een betrokkene is de kans niet groot dat Nederland daar met nieuwe voorstellen zal komen. Wel zal ons land krachtig aandringen op het nakomen van al eerder gemaakte afspraken.

Daarbij wordt vooral gedoeld op het zogenoemde Dublin-verdrag. Daarin is afgesproken dat vluchtelingen worden opgevangen in het Europese land waar ze in eerste instantie aankomen. Daar komt in de praktijk niets van terecht. Landen in Oost-Europa en Griekenland en Italië laten vluchtelingen gewoon doorreizen naar West-Europese landen als Duitsland, Nederland en België.

Steun voor Nederland

Wat Nederland zou kunnen helpen, is dat door deze handelswijze de asielproblematiek ook in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en België nadrukkelijk wordt gevoeld. Deze landen zouden daarom de oproep van Nederland oude afspraken na te komen kunnen gaan steunen.

Op de EU-top in december kreeg premier Rutte steun van de Belgische premier De Croo voor maatregelen om migratie te beperken:

Premier Rutte zoekt op de EU-top steun voor het beperken van de migratie naar Europa. Diplomaten verwachten veel steun. Ook de Belgische premier De Croo wil meer actie.
Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagAsielzoekersAsielcrisisImmigratie