Partijen na rapport enquêtecommissie: schokkend, Groningers nu helpen
Partijen in de Tweede Kamer zijn onder de indruk van de harde conclusies van de enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen. Alle partijen vinden dat de Groningers nu geholpen moeten worden. Ook vanuit het kabinet is inmiddels gereageerd.
"Het is heel ernstig", zegt Hans Vijlbrief, die als staatssecretaris Mijnbouw verantwoordelijk is voor de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. 'Politieke zaken', zoals de vraag of het kabinet moet opstappen, zijn volgens hem nu niet aan de orde. "Vandaag is geen dag voor Haagse discussies. Het is een dag voor erkenning voor het leed dat we hebben aangedaan aan de Groningers", aldus de staatssecretaris, die ook zei dat hij zich diep schaamde.
Onmenselijk
GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het 'onmenselijk' dat de regering 'het financiële belang van de staat, Shell en Exxon boven de veiligheid van de inwoners van Groningers gesteld heeft'. "Wat decennialang niet is gebeurd, moet nu de grootste prioriteit zijn: de ereschuld aan Groningen inlossen", sluit Klaver zich aan bij het pleidooi van de commissie.
Ook de PvdA pleit ervoor om te investeren in Groningen. "De sociale spanningen, ongelijke behandeling en het eindeloze leed rechtvaardigen dat", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Begrip voor kwaadheid
De regeringspartijen reageren als volgt: volgens de VVD heeft Nederland een 'ereschuld naar de inwoners van Groningen', zegt Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Dit rapport is eerst en vooral een erkenning voor Groningen en haar inwoners en wat zij al die jaren hebben meegemaakt. Wij hebben begrip voor de kwaadheid en onmacht die veel mensen voelen. We mogen in Den Haag nooit wegkijken voor het leed dat in Groningen is veroorzaakt", aldus de liberaal.
D66 hoopt dat het rapport van de enquêtecommissie naar de gaswinning 'een belangrijke stap kan zijn in het herstel van vertrouwen van Groningers'. D66-Kamerlid Faissal Boulakjar vindt dat de regering aan de slag moet met een 'langetermijnperspectief' voor de Groningers en 'specifiek voor Groningse jongeren'.
Partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt dat het herstel van de aardbevingsschade in Groningen 'milder, makkelijker en menselijker' moet verlopen. Het belangrijkst vindt de politicus dat er 'erkenning, recht en perspectief' komt voor de mensen die getroffen zijn.
CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder spreekt van 'een aangrijpende conclusie' van de parlementaire enquêtecommissie die de perikelen rond de gaswinning in Groningen onderzochtB. "Het is een zwaarbeladen en emotionele dag. Met de aangrijpende conclusie dat het leed van de Groningers stelselmatig is miskend. Er ligt een grote opgave voor Den Haag om die erkenning nu te geven en deze ereschuld in te lossen."
Aftreden
PVV-leider Geert Wilders vindt dat de overheid 'ongelooflijk heeft gefaald'. "En nog steeds sleept het Groningse drama zich voort: nog steeds zitten de Groningers in diepe onzekerheid, nog steeds moeten zij eindeloos wachten op schadeafhandeling en versterking. Dat is onaanvaardbaar en onvergeeflijk."
Maar er moet ook politieke verantwoordelijkheid worden genomen, vindt Wilders. Hij wil dat premier Rutte aftreedt.
Wreed en lafhartig
De SP constateert dat de Groningers 'bewust de vernieling' in zijn geholpen. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman spreekt over wreed, lafhartig en rampzalig beleid. De partij wil op korte termijn een debat hierover met Rutte.
Volgens partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zijn de 'Groningers ontzettend in de steek gelaten'. Ze spreekt van 'snoeiharde, pijnlijke en terechte conclusies'.
Volt-partijleider Laurens Dassen wil dat premier Rutte zijn excuses aanbiedt. Dit is volgens de Volt-leider het zoveelste voorbeeld dat er iets grondig mis is met de bestuurscultuur van Nederland.