Kabinet maakt puntenstelsel dwingend

Verhuurders die te veel vragen voor hun huizen riskeren straks boete

Door Ron Kragten··Aangepast:
© ANPVerhuurders die te veel vragen voor hun huizen riskeren straks boete
RTL

Verhuurders die teveel huur vragen voor hun woningen riskeren vanaf volgend jaar een boete, die kan oplopen tot 90.000 euro. Gemeenten kunnen die boetes opleggen als huiseigenaren zich, bij het vaststellen van de huur, niet houden aan de regels.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting schrijft dit in de Wet Betaalbare Huur, waarmee hij wil regelen dat de huurbescherming in Nederland fors wordt uitgebreid. Vanaf 2024 vallen daar dan niet langer alleen de sociale huurwoningen onder, maar ook midden huurwoningen met een huur tot ongeveer 1100 euro in de maand. 

De Jonge wil het puntenstelsel dwingend gaan opleggen voor het bepalen van de hoogte van de huur. Nu is het initiatief nog bij de huurders als ze vinden dat ze teveel betalen. Die moeten dan naar de huurcommissie stappen, die vervolgens een bindende uitspraak doet. Maar volgens De Jonge is de positie van veel huurders te kwetsbaar geworden. Soms is het voor huurders ook te ingewikkeld.  Hij wil daarom ook dat gemeenten kunnen optreden als verhuurders woekerhuren vragen. 

Grote schaal

Volgens de minister vragen verhuurders nu op grote schaal te veel voor woningen die eigenlijk in het midden huursegment behoren. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat particuliere verhuurders in meer dan 50 procent van de gevallen een te hoge huur vragen. Om daar tegen op te treden wil het kabinet vanaf volgend jaar alle woningen, die volgens het woningwaarderingsstelsel maximaal 186 punten scoren, onder de huurbescherming brengen. De grens zal dan rond de 1100 euro komen te liggen. 

Kabinet gaat huurders beter beschermen tegen woekerprijzen
Lees ook

Kabinet gaat huurders beter beschermen tegen woekerprijzen

Gemeenten worden straks verplicht een loket te openen waar bewoners terecht kunnen met klachten over verhuurders. Zij kunnen dan gericht optreden als er klachten komen over de hoogte van huren. Is sprake van een vergissing bij het optellen van de punten, dan kan een gemeente de verhuurder waarschuwen. Maar als er willens en wetens een te hoge huur wordt gevraagd voor een woning die onder de bescherming valt, kan de gemeente een bestuurlijke boete opleggen van 22.500 euro. Blijft de verhuurder daarna doorgaan met het overtreden van de wet dan kan de boete oplopen tot 90.000 euro.

Nieuwe contracten

De uitgebreide huurbescherming geldt straks alleen voor nieuwe contracten als het gaat om woningen die onder het middensegment vallen. Nu moeten nieuwe huurders binnen een half jaar naar de huurcommissie stappen als ze het niet eens zijn met de huurprijs. Dat verandert ook. Straks kan dat ook nog als de bewoners al langer dan een half jaar in een woning zitten. 

Met de uitgebreide huurbescherming wordt voorkomen dat woningen in het middensegment bij een wisseling van huurders fors in prijs stijgen. Dat gebeurde de afgelopen vijf jaar op grote schaal in de vier grote steden. Nieuwe huurders betaalden volgens De Jonge steeds 160 euro meer dan hun voorgangers. In heel Nederland was dat gemiddeld 100 euro.

Het wetsvoorstel gaat nu eerst de inspraak in alvorens het naar de Raad van State en de Tweede Kamer gaat. De uitbreiding van de huurbescherming is tijdelijk, zolang er sprake is van schaarste aan midden huurwoningen. Elke vijf jaar wordt daarom de wet geëvalueerd. 

Online bestellen en in een dag gebouwd: de aanbieders van prefab-huizen denken de oplossing te hebben voor de woningnood
Lees meer over
Hugo de JongeMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesHuurwoningWooncrisisNederland