Dreigende toon

Europese Commissie waarschuwt kabinet: geen vertraging stikstofaanpak

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP FotoEuropese Commissie waarschuwt kabinet: geen vertraging stikstofaanpak
RTL

Nederland moet vaart blijven maken met de aanpak van de stikstofcrisis. Eventuele vertraging wordt niet geaccepteerd. Dat is de boodschap die Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, verantwoordelijk voor de stikstofregels, deze week in een brief aan minister Christianne van der Wal meldde. De brief is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.

De timing van de brief, zo kort na de Provinciale Statenverkiezingen, is opvallend. Ook in Brussel is de historische overwinning van BBB niet onopgemerkt voorbijgegaan. Die partij is kritisch op de stikstofmaatregelen, wil dat de uitstoot pas in 2035 in plaats van 2030 gehalveerd wordt en is fel tegen de gedwongen uitkoop van boeren.

Minister Van der Wal reageert in onderstaande video op de brief.

Niet geaccepteerd

Sinkevičius lijkt met zijn brief te willen benadrukken dat Brussel een eventuele vertraging in de stikstofaanpak niet zal accepteren. De toon van de brief is formeel, maar er kan geen onduidelijkheid bestaan over de boodschap.

De Eurocommissaris noemt het essentieel dat de stikstofuitstoot in Nederland volgens plan verminderd wordt, en zegt dat de commissie erop zal blijven toezien dat Nederland maatregelen neemt.

PAS-melders

Sinkevičius wijst er in de brief bovendien op dat het gebruik van staatssteun om de uitstoot van ammoniak te verminderen, er niet toe mag leiden dat er op een andere plek juist meer ammoniakuitstoot gelegaliseerd wordt.

Daarmee zou hij kunnen wijzen op de voorgenomen legalisering van de zogenoemde PAS-melders. Dat zijn boeren die volgens de oude regels geen stikstofvergunning nodig dachten te hebben, en er nu geen meer kunnen krijgen en strikt genomen dus illegaal zijn. 

Het kabinet wil met de piekbelastersaanpak, waarmee de grootste uitstoters moeten stoppen, verplaatsen of flink innoveren, juist zorgen dat er genoeg stikstofruimte vrijkomt om de PAS-melders te legaliseren. Volgens Europese regels wordt het uitkopen van boeren officieel aangemerkt als 'staatssteun'.

Als het gebruiken van de vrijgekomen stikstofruimte voor de PAS-melders niet mag, betekent dat voor ongeveer 2000 boeren een groot probleem.

BBB: 'Gaat er niet over'

BBB-leider Caroline van der Plas laat in een reactie weten dat Nederland natuur moet behouden en herstellen. "Maar de commissie gaat toch niet over hoe wij stikstof reduceren. Als de natuur maar behouden en hersteld wordt."

Langer de tijd nemen voor stikstof? 'Dan gaat de economie op slot'
Lees ook

Langer de tijd nemen voor stikstof? 'Dan gaat de economie op slot'

'Extra druk op kabinetsoverleg'

"Dit leest als een hele stevige waarschuwing van Brussel aan Den Haag. En dat zet extra druk op het ingelaste kabinetsoverleg vanavond", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Premier Rutte, de drie vice-premiers en aantal ministers komen weer bij elkaar om te praten over de verkiezingsuitslag en de 'verbeteringen' die Rutte heeft beloofd, bijvoorbeeld over Groningen, de toeslagenaffaire. Maar vooral over stikstof. Dat is het punt waar met name D66 tegenover andere regeringspartijen staat. Zo willen VVD, CDA en ChristenUnie best de scherpe randjes van het stikstofbeleid halen, maar wil D66 dat niet. De brief vanuit Brussel zet de zaak extra op scherp." 

"Bij regeringspartijen merk je de zenuwen. Het is geen crisis, maar partijen vertrouwen elkaar niet helemaal. Veel ogen zijn gericht op Kaag en Hoekstra, of zij het eens kunnen worden over een formulering over stikstof. Dinsdag heeft het kabinet een debat in de Tweede Kamer, bedoeling is om voor die tijd een brief te sturen over stikstof, Groningen en de toeslagenaffaire."

Lees meer over
Stikstofcrisis