Kamer wil harder politiek oordeel van enquêtecommissie Gronings gas
Het is niet aan de parlementaire enquêtecommissie om een politiek oordeel te vellen over bijvoorbeeld de rol van premier Mark Rutte in het Groningse gasdossier. Dat zegt commissievoorzitter Tom van der Lee. Meerdere oppositiepartijen drongen in het debat juist aan op hardere oordelen.
'Rampzalig' en 'ongekend systeemfalen'. De conclusies van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de gaswinning in Groningen waren in februari snoeihard. Geld ging structureel boven de belangen van Groningers.
Premier Rutte heeft de situatie lang onderschat, schreven de onderzoekers, en heeft niet het verschil kunnen maken. De Kamer debatteert vandaag en gisteren met de commissie over het rapport. Verschillende oppositiepartijen vinden de conclusies richting de premier erg mild en vroegen gisteren om meer duidelijkheid van de commissie over zijn rol en zelfs een politiek oordeel daarover.
'Gaat verder dan ik kan beantwoorden'
Maar commissievoorzitter Tom van der Lee bleek daartoe vandaag niet bereid. "Politieke oordelen, oordelen die inleidend zijn op of leiden tot politieke consequenties moet je niet aan een parlementaire enquêtecommissie vragen", zei hij. Veel vragen daarover 'gaan verder dan wat ik namens de commissie kan beantwoorden'.
Was de commissie bewust mild voor de premier, vroeg Nico Drost van de ChristenUnie zich gisteren af. Moet de premier en het hele kabinet niet gewoon opstappen, wilde PVV'er Alexander Kops weten van de commissie. Maar Van der Lee vindt dat oordeel dus aan de Kamer zelf.
'Bedrogen en bedonderd'
Ook over de rol van Henk Kamp, als minister van Economische Zaken tussen 2012 en 2017 verantwoordelijk voor het dossier Groningen, waren gisteren veel vragen. Onder zijn bewind werd de gaswinning in 2013 na de zware beving in Huizinge flink omhoog, terwijl die omlaag had gekund. Daarover is de Kamer stelselmatig verkeerd en onvolledig geïnformeerd.
"Ik ben bedonderd en bedrogen", zei PvdA-kamerlid Henk Nijboer gisteren. "We werden weggezet als egoïsten, we zouden oma in Limburg in de kou zetten", zei SP'er Sandra Beckerman. De commissie spreekt in het rapport van 'een ernstige en verwijtbare tekortkoming', maar dat ging de Kamerleden niet ver genoeg.
Maar ook hier vindt Van der Lee dat een harder politiek oordeel echt aan de Kamer zelf is. De commissievoorzitter zei begrip te hebben voor het ongeduld van partijen.
Kabinetsreactie
Het kabinet heeft immers nog niet gereageerd op het rapport, maar wacht onder meer het verantwoordingsdebat van deze week af. "Dat is wel het parlementaire gebruik", benadrukte Van der Lee.
Het debat met het kabinet over de parlementaire enquête staat in juni gepland.