Kabinet verruimt inkomensgrens renteloze lening voor woningisolatie
Het kabinet geeft meer mensen recht op een renteloze lening voor het verduurzamen van de eigen woning. De inkomensgrens voor zo'n gunstige lening van het Nationaal Warmtefonds is opgetrokken naar 60.000 euro (verzamelinkomen). Dat was tot voor kort ruim 48.000 euro.
Dat schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de verduurzaming van woningen. Hij wil het energiezuiniger maken van huizen voor iedereen financieel bereikbaar maken, geeft hij aan.
Zo biedt De Jonge ook mensen die geen leenruimte hebben, en dus niet bij banken terecht kunnen, de mogelijkheid om via het warmtefonds maximaal 10.000 euro renteloos te lenen. Zij betalen maandlasten naar draagkracht. Kunnen ze niets betalen, dan betalen ze ook niets. Bij verkoop van de woning moeten zij de lening alleen terugbetalen als er sprake is van overwaarde.
Appartementen
Ook voor de eigenaren van de 1,2 miljoen appartementen, die deel uitmaken van verenigingen van eigenaren, komen gunstiger voorwaarden voor leningen voor verduurzaming. Zij gaan 1,5 procent minder rente betalen op de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Het is volgens De Jonge de bedoeling dat zo'n lening zich, dankzij de lange looptijd en lage rente, laat terugbetalen door de besparing op de energierekening.
Uit de voortgangsrapportage die bij de brief hoort, blijkt dat in 2022 inmiddels 10.000 eigenaren van woningen de weg naar het Nationaal Warmtefonds hebben gevonden. In dat jaar en de eerste maanden van 2023 zijn ruim 3000 renteloze leningen verstrekt aan mensen met lage inkomens en mensen zonder leenruimte. Volgens De Jonge is er duidelijk behoefte aan de gunstige leningen, reden waarom het kabinet de inkomensgrens heeft verruimd.
Voorjaarsnota
Om de gunstiger leenvoorwaarden mogelijk te maken heeft het kabinet via de Voorjaarsnota 325 miljoen euro beschikbaar gesteld. In totaal is 900 miljoen euro extra gereserveerd voor verduurzaming van woningen. Daarvan is 425 miljoen bestemd voor een intensievere collectieve aanpak in kwetsbare wijken en dorpen, 100 miljoen voor extra zonnepanelen op huurwoningen en 50 miljoen voor doe-het-zelfsubsidie voor bewoners die zelf willen isoleren.
Al vanaf 2029 verbod verhuur slecht geïsoleerd huizen
Het verbod op de verhuur van slecht geïsoleerde woningen gaat een jaar eerder in. Vanaf 2029 mogen huizen met energie labels E, F en G niet meer worden verhuurd. Oorspronkelijk zou dat vanaf 2030 het geval zijn. Verhuurders worden vanaf 2029 verplicht woningen goed te isoleren bij grootschalige renovatie.
Energielabel D
In de periode tot 2030 wil het kabinet dat 2,5 miljoen koop- en huurwoningen worden verduurzaamd. De focus ligt daarbij op de 1,5 miljoen huizen die slecht zijn geïsoleerd. Uiterlijk 2029 moeten alle huizen minimaal een energielabel D hebben.
Uit de voortgangsrapportage blijkt dat er flink tempo moet worden gemaakt om dat te kunnen halen. Het aantal woningen met E-, F- en G-labels daalde vorig jaar met 55.000. Het aantal C- en D-labels nam met 75.000 af. Er kwamen 200.000 huizen bij met een A-label. Dat is inclusief de nieuwbouw.
Verder schrijft De Jonge dat het aantal subsidieaanvragen voor verduurzaming vorig jaar is verdubbeld. De stijging zet ook in de eerste maanden van dit jaar door. Er worden vooral veel warmtepompen verkocht. Vorig jaar werden er ongeveer 100.000 geïnstalleerd, waarvan de helft in nieuwbouw. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn al 42.000 warmtepompen verkocht.