'Campagnejetrucjes'

Flinke verwijten, maar vertrek Rutte haalt angel uit debat over kabinetsval

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPFlinke verwijten, maar vertrek Rutte haalt angel uit debat over kabinetsval
RTL

Het debat over de kabinetsval was al voordat het was begonnen van elke spanning ontdaan. De aankondiging van Rutte over zijn vertrek haalde de angel – de motie van wantrouwen - uit het debat. Alleen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kreeg het nog voor haar kiezen. De VVD werd beschuldigd van campagnetrucjes en zondebokpolitiek.

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand haalde keihard uit naar de VVD. Ze beschuldigde de VVD, die volgens haar een breuk forceerde over het asielbeleid, van politieke spelletjes en campagnetrucjes. De partij zou electoraal profiteren van de val van het kabinet.

Lelijk

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ontkende dat ten stelligste. Het was 'lelijk om het op die manier weg te zetten'. "De VVD heeft ervoor gekozen om in de onderhandeling alles op alles te zetten om draagvlak te houden voor echte vluchtelingen. Dan kan het zijn, dat we er niet uit komen. Dat is spijtig en betreurenswaardig. Die conclusie is vrijdag in alle oprechtheid genomen", zei Hermans.

Bekijk hier dat deel van het debat:

Ouwehand was daarnaast vol lof over de Tweede Kamerfractie en de bewindslieden van de ChristenUnie. Die hebben het 'fantastisch gedaan', vindt zij. "Ze bleven staan voor wat voor ons allemaal vanzelfsprekend zou moeten zijn: fundamentele rechten van kwetsbare mensen die vluchten uit oorlogsgebied."

Scheiden gezinnen

De leider van de ChristenUnie, Mirjam Bikker, zei verbaasd te zijn dat de gezinshereniging voor vluchtelingen voor de VVD zo belangrijk was dat het kabinet erover is gestruikeld. Ze verweet de VVD te focussen op een kleine groep die voor gezinshereniging naar Nederland komt, terwijl de partij de echte problemen met grote aantallen arbeidsmigranten in de grote steden negeerde.

Bikker benadrukte nog eens dat het inperken van de mogelijkheden tot gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen voor haar partij echt een forse stap te ver was. "Kinderen moeten kunnen opgroeien bij hun ouders. Het gescheiden houden van gezinnen is niet de oplossing."

Nalezen: zo viel het vierde kabinet-Rutte
Lees ook

Nalezen: zo viel het vierde kabinet-Rutte

DENK-leider Farid Azarkan noemde het de 'racistische zondebokpolitiek' van de VVD. Azarkan stelde dat de VVD de aandacht hiermee probeert af te leiden van het 'eigen falen'. De grote problemen zoals de toenemende armoede, de toeslagenaffaire en de problemen in Groningen, zijn het gevolg van het beleid, stelde Azarkan.

Kwetsbaren

"Xenofobie als bliksemafleider. De pijlen worden gericht op de meest kwetsbaren". Azarkan doelde daarmee op de reden van de val, dat de VVD het niet eens kon worden met de coalitie over een beperking van de gezinshereniging.

Volgens PvdA-leider Attje Kuiken is het nu aan de Tweede Kamer om 'samen moeilijke besluiten te nemen', totdat er na de verkiezingen een nieuw kabinet zit. "Het is tijd voor een andere koers", aldus PvdA-leider Attje Kuiken.

PVV-leider Geert Wilders memoreerde, net als alle andere sprekers, het bijzondere moment door het vertrek van Rutte. "Het tijdperk van Rutte houdt op." Ondanks de vaak felle politieke ruzies die zij samen uitvochten, zei Wilders ook waardering te hebben voor de scheidende VVD-leider.

Motie van wantrouwen

"Ik heb er respect voor dat hij, niet met onze ideeën, maar toch, wel voor Nederland zijn best heeft gedaan", zei Wilders. "Ik had op bijna alles andere keuzes gemaakt, maar ik ben ervan overtuigd dat hij vond dat hij voor Nederland het beste deed."

De motie van wantrouwen waarvan Wilders al had aangekondigd dat hij die zou indienen tijdens het debat over de val van het kabinet, is wat hem betreft van tafel.

Lees meer over
Mark RutteVal kabinet-Rutte IVKabinetscrisis