Kamermeerderheid doet moreel appel op NOS: maak voetbal op groot scherm gratis
De NOS moet meteen stoppen met geld heffen bij ondernemers die een groot tv scherm willen ophangen op een plein of een markt. Dat vindt een Kamermeerderheid van PVV, VVD, BBB, CDA D66 en SP. Die hebben samen een ruime Kamermeerderheid van 87 zetels.
De meerderheid is verzameld door VVD-Kamerlid Arend Kisteman. Hij ontstak in woede toen hij in het Algemeen Dagblad las dat de NOS van ondernemers die een groot buitenscherm willen plaatsen 3,12 euro per bezoeker wil zien.
Als er op het plein ruimte is voor bijvoorbeeld 2500 bezoekers dan moet er 7800 euro worden afgetikt aan de stichting Videma die de licentiekosten voor rechthebbenden int.
Van de gekke
Dat bedrag blijft staan, ook als er veel minder mensen komen kijken. Want het bedrag wordt bepaald aan de hand van hoeveel mensen kunnen komen kijken. Hoeveel er werkelijk komen doet er niet toe.
Van de gekke, vindt VVD’er Kisteman: "De NOS wordt gefinancierd uit belastinggeld. Dus indirect heeft de ondernemer al betaald voor deze rechten. Het EK voetbal is bedoeld om mensen te laten genieten. Niet om ondernemers een poot uit te draaien."
Moreel beroep
En daarom doet een Kamermeerderheid een moreel beroep op de NOS en stichting Videma. "Laten we dit gewoon gratis uitzenden op al die grote schermen op volle, oranje pleinen. We vragen de NOS heel dringend dit te fixen", zegt Kisteman.
Zijn D66-collega Paternotte voegt daar op X aan toe: "Met 60.000 Fransen en Nederlanders zag ik in 2000 Oranje winnen van 'Les Bleus' op een plein in Parijs. Een prachtig feest met een megascherm. Zoiets maak je toch niet onmogelijk met een torenhoge heffing? Laat dit snel gefixt worden nog voordat Nederland in de achtste finale staat."
Regeling
Kisteman realiseert zich dat de kans reëel is dat de NOS dit niet zal doen. Daarom zal hij, samen met de andere partijen de (nieuwe) minister vragen een regeling te maken. "Zo kunnen we in ieder geval voorkomen dat de NOS nieuwe sportwedstrijden gebruikt om wat extra euro's te scoren."
Licentiehouder Videma laat weten dat de evenementenlicentie niet nieuw is. "Die is al jarenlang nodig", zegt de commercieel directeur van het bedrijf. "Ik denk dat de licentie de laatste jaren wat minder in beeld was, omdat we coronajaren hebben gehad en een WK in de winter. waardoor er veel minder evenementen mogelijk waren of werden georganiseerd."
Videma incasseert naar eigen zeggen de vergoedingen, haalt daar vervolgens de kosten vanaf, en de rest gaat naar de rechthebbende. In dit geval de NOS. De voorwaarden zijn de afgelopen jaren niet veranderd, zegt Videma.
De NOS noemt het desgevraagd 'een feit' dat er voor publieksrechtengeld moet worden betaald. In een kroeg geldt de standaardlicentie, maar voor een evenement 'zal hij een evenementenlicentie met de Videma moeten afsluiten en extra moeten betalen'. Dat geldt voor alle speciale evenementen zoals de Champions League, het Eurovisie Songfestival en de finale van Wie is de Mol."
Volgens de woordvoerder is de klacht dat de belastingbetaler twee keer voor dezelfde beelden betaalt niet terecht: "Doordat de onderneming een investering doet voor de rechten van zijn publieksevenement, zorgt juist dat er minder voor de publieke omroep hoeft te worden betaald."