Vanaf 1 oktober

Mark Rutte officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal NAVO

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMark Rutte officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal NAVO
RTL

We wisten al dat Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO zou worden, maar dat is nu officieel. Op 1 oktober volgt hij Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap.

De ambassadeurs van de 32 NAVO-landen hebben vandaag officieel tot benoeming van de scheidend premier besloten. "Een enorme eer", noemt Rutte het zelf op Twitter

Vorige week trok de enige tegenkandidaat van Rutte, de Roemeense president Klaus Iohannis, zich al terug.

'Enorme eer'

Mark Rutte heeft op X gereageerd op de benoeming. Hij schrijft: "Het is een enorme eer benoemd te worden tot secretaris-generaal van de NAVO."

"Het bondgenootschap is en blijft de hoeksteen van onze gezamenlijke veiligheid. Het leiden hiervan is een verantwoordelijkheid die ik niet licht opvat. Grote dank aan alle bondgenoten voor hun vertrouwen."

Veel aanzien

Tot twee keer toe polste de Amerikaanse president Biden Rutte voor deze prestigieuze functie. Als een van de langstzittende leiders van een NAVO-land geniet Rutte veel aanzien. Bovendien staat hij bekend als bruggenbouwer, die het met bijna iedereen goed kan vinden. Een waardevolle eigenschap als NAVO-baas.

Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt
Lees ook

Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt

Rutte mag dan de steun van Biden hebben, toch werd de baan hem niet in de schoot geworpen. Vooral bij Oosteuropese landen was er chagrijn dat er weer een West-Europeaan met de buit vandoor leek te gaan. Toch zei Rutte in een radio-interview in oktober vorig jaar klip en klaar dat hij interesse had in de functie.

Achter de schermen werd druk voor Rutte gelobbyd. Niet alleen door andere leden van het Nederlandse kabinet, ook door de Amerikanen en andere landen die Rutte graag aan het hoofd van de NAVO zagen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Hoe Ruttes leven gaat veranderen door de nieuwe functie, leggen we uit in deze video:

Van premier naar secretaris-generaal, de wereld van Mark Rutte gaat ingrijpend veranderen.
Lees meer over
Mark RutteNAVOLink in bioBelgië