Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt
Stel dat Mark Rutte benoemd wordt als nieuwe topman van de NAVO, dan gaat hij er financieel flink op vooruit. Hij gaat ruim drie keer zoveel verdienen als nu als (demissionair) minister-president.
Vooropgesteld: Rutte heeft de baan nog niet binnen. Om benoemd te worden tot secretaris-generaal van de NAVO, het machtigste militaire bondgenootschap ter wereld, moeten alle 32 lidstaten hun goedkeuring geven. Rutte heeft steun van 28 landen. Hij ligt dus op pole position voor de baan.
Als Rutte de baan krijgt, maakt hem dat waarschijnlijk miljonair - als hij dat niet al was. De secretaris-generaal van de NAVO wordt voor een periode van vier jaar benoemd. En doorgaans maken ze die ook wel vol. De laatste drie mannen zaten er gemiddeld ruim zes jaar.
Ruim 3 ton per jaar
Stel dat Rutte het ook zo lang volhoudt, dan verdient hij over die periode een slordige 2 miljoen euro. Per maand verdient de NAVO-topman op dit moment namelijk 26,457,59 euro. Daarover hoeft dus geen belasting betaald te worden. Wel gaat 8 procent van het loon naar een pensioenpotje voor later. De NAVO zelf doet daar nog eens 12 procent van het maandloon bovenop, laat het bondgenootschap weten.
Per jaar krijgt Rutte daarmee - nogmaals: als hij het wordt - ruim 300.000 euro. Dat is ongeveer drie keer zoveel als zijn salaris als premier. Dat is 189.210 bruto. Als de Belastingdienst langs is geweest blijft daar nog een slordige ton van over.
Daar hoeft de NAVO-baas niet bang voor te zijn. In 1951, twee jaar na de oprichting van het militaire bondgenootschap, is afgesproken dat mensen in dienst van de NAVO geen belasting hoeven te betalen in andere lidstaten als zij daar wonen.
Geen belastingaanslag van de Belgische fiscus voor Rutte dus. En daardoor kan hij lekker sparen. De secundaire arbeidsvoorwaarden van de NAVO zijn namelijk goed.
Ambtswoning à 12 miljoen euro
Zo is er een ambtswoning voor de NAVO-topman. Die is gelegen aan een doodlopende zijstraat - lekker rustig - van de mondaine Louizalaan in de Belgische hoofdstad. Het monumentale pand, dat onzichtbaar is gemaakt op Google Streetview, werd in 2020 nog getaxeerd op 12 miljoen euro. Het onderhoud van het pand is ook voor rekening van de werkgever.
Mocht hij nu gehecht zijn aan zijn eigen meubels, dan kan hij die belastingvrij invoeren. En aan het eind van zijn dienstverband, ook weer belastingvrij terug verschepen.
Ook zijn geliefde Saab mag hij meenemen zonder dat hij er de Belgische bpm over hoeft te betalen, zolang hij deze alleen privé gebruikt. Eventueel kan hij zijn voertuig wel op Belgisch kenteken laten zetten.
Auto met chauffeur
Van en naar werk kan op de fiets, maar het is wel zo'n 10 kilometer. Heen. En 10 km terug. Gelukkig is er een pool van dienstauto's met chauffeurs beschikbaar voor het hogere echelon managers van de NAVO.
Verder is maar de vraag of hij überhaupt wel mág fietsen, vanwege het enorme beveiligingsrisico. "Als de NAVO-baas iets wordt aangedaan is dat natuurlijk schadelijk voor de beeldvorming over het hele bondgenootschap", legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit.
Eenmaal op kantoor is alles ook tot in de puntjes geregeld. In het immense hoofdkwartier van de NAVO is een kapper gevestigd, en een winkeltje dat kranten, boeken en chocolade verkoopt. Ook is er een kledingstomerij en een schoenmaker. Er zijn ook meerdere restaurants en (koffie)barretjes.
Diplomatieke onschendbaarheid
Stel dat Rutte een kaartje wil versturen, dan kan dat via het postkantoor dat er ook zit. Mocht het nu een kattenbelletje zijn dat niemand anders mag zien, dan heeft hij het recht om dit per diplomatieke post te versturen. Een koerier zal dan zijn verzegelde post bezorgen.
Rutte krijgt ook diplomatieke onschendbaarheid, waardoor hij niet vervolgd kan worden voor wat hij zegt of doet uit hoofde van zijn functie. Die immuniteit had hij overigens ook al vanwege zijn huidige baan.
Vertrekbonus en pensioen
In 2022 kregen de 13 belangrijkste managers van de organisatie bij elkaar opgeteld een bedrag van 3,6 miljoen euro aan salaris en andere vergoedingen. In totaal werd in 2022 bijna 61.000 euro gedeclareerd door 13 topambtenaren van de NAVO. Dat management mag ook nog geld lenen van de organisatie.
Na zijn vertrek heeft de SG ook nog recht op een vertrekbonus, van maximaal één jaarsalaris.