'Zoveelste intimidatie'

Russische ambassade haalt uit naar Nederland om levering F-16's aan Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRussische ambassade haalt uit naar Nederland om levering F-16's aan Oekraïne
RTL

De Russische ambassade in Nederland heeft met dreigende woorden gereageerd op de aankondiging dat Nederland 'spoedig' F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne gaat sturen. "We beschouwen dit als een vijandige zet", schrijft de ambassade op X.

"We willen benadrukken dat de gevechtsvliegtuigen die aan Oekraïne worden geleverd, evenals de luchthavens waar de vliegtuigen vertrekken, door Rusland worden gezien als legitieme doelwitten bij speciale militaire operaties", vervolgt de ambassade.

'Bekende retoriek'

De kersverse minister van Defensie Ruben Brekelmans heeft op de woorden van de ambassade gereageerd. "Die retoriek vanuit het Kremlin kennen we inmiddels", zegt de minister tegen RTL Nieuws. Bekijk zijn reactie hier:

"De zoveelste keer dat Rusland ons wil intimideren."

Dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren is volgens hem al meer dan een jaar bekend. "Dus dat zou niet als een verrassing moeten komen."

"Wij laten ons daar niet door afleiden", vervolgt Brekelmans. "We gaan die F-16's zo snel mogelijk aan Oekraïne leveren."

Precieze levering niet bekend

Maandag liet oud-minister van Defensie Ollongren aan de Tweede Kamer weten dat de vereiste vergunning voor levering van militair materieel aan Oekraïne inmiddels was afgegeven.

Wanneer de eerste levering van de gevechtsvliegtuigen precies zal plaatsvinden, wilde het ministerie gisteren uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. Wel zou de levering 'spoedig' plaatsvinden. Volgens een woordvoerder wordt nog steeds gemikt op ergens eind deze zomer.

Eerste Nederlandse F-16-toestellen 'spoedig' naar Oekraïne
Lees ook

Eerste Nederlandse F-16-toestellen 'spoedig' naar Oekraïne

Lees meer over
DefensieOorlog in Oekraïne