Omstreden fractie

Nieuwkomers aan de slag in Europees Parlement, ogen gericht op geïsoleerde PVV

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPNieuwkomers aan de slag in Europees Parlement, ogen gericht op geïsoleerde PVV
RTL

Het nieuw verkozen Europees Parlement gaat vanaf vandaag aan de slag. Veel ogen zijn gericht op de PVV en een nieuwe rechts-populistische fractie waar de partij zich bij heeft aangesloten: Patriotten van Europa, een initiatief van de Hongaarse premier Viktor Orbán. De nieuwe groep is in de ogen van andere fracties direct omstreden; een groot deel van het parlement wil er niet mee samenwerken.

De komende dagen beleven de nieuwe Europarlementariërs hun vuurdoop in het Franse Straatsburg, waar het parlement bijeen is voor een aantal belangrijke stemmingen.

Zo valt donderdag het besluit of Ursula von der Leyen nog eens vijf jaar de machtigste vrouw van Europa mag blijven, als voorzitter van de Europese Commissie. Ook over de voorzitter van de Europese Raad en het parlement wordt gestemd.

Nieuwe rechts-populistische fractie

Opvallend is dat de PVV zich in het parlement heeft aangesloten bij de nieuwe rechts-populistische fractie Patriotten voor Europa (PvE). Die groep komt uit de koker van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn Fidesz-partij, en vormt in een klap de grootste rechts-populistische fractie in het Europees Parlement.

Ook onder meer het Franse Rassemblement National, Vlaams Belang uit België en de Italiaanse Lega Nord maken deel uit van het omstreden Patriotten voor Europa, dat na de EVP (christendemocraten) en de S&D (sociaaldemocraten) nu de derde grootste fractie van het parlement is.

In de ban

De groep krijgt direct te maken met tegenwerking. De andere grote fracties in het parlement - de EVP, S&D, de Liberale Renew-fractie en de Groenen - willen niet samenwerken met de Europese patriotten. Door het cordon sanitaire maken de parlementsleden van de PvE weinig kans om deel uit te maken van parlementaire commissies, die cruciaal zijn voor het bepalen van de politieke agenda.

De andere Europese fracties werpen hun blokkade op omdat zij vinden dat de rechts-populistische partijen de Europese Unie van binnenuit willen afbreken. Ook de houding tegenover Oekraïne leidt tot felle kritiek, denk aan het recente bezoek van Orbán aan de Russische president Vladimir Poetin. Handen schudden met Poetin terwijl Rusland op grote schaal Oekraïne aanvalt, is volgens de andere fracties onjuist.

Bezoek Hongaarse premier aan Poetin zorgt voor onvrede: 'Orbán heeft geen mandaat'
Lees ook

Bezoek Hongaarse premier aan Poetin zorgt voor onvrede: 'Orbán heeft geen mandaat'

Anna Strolenberg van Volt steunt de blokkade. "Wij zien geen mogelijkheid om met deze partijen samen te werken, omdat zij de rechtsstaat niet respecteren", vertelt de nieuw verkozen Europarlementariër. "Dan gaat het om hun posities tegenover rechters, journalisten en hoe zij asielzoekers wegzetten als tweederangsburgers. Nu ze geïsoleerd raken, betekent dat dat ze geen belangrijke posities krijgen."

Miljoenen kiezers

De dreigende blokkade noemde PvE-lid Jean-Paul Garraud van het Franse Rassemblement National 'volkomen onacceptabel'. "Wij vertegenwoordigen miljoenen burgers."

Dat leidt inderdaad tot ongemak, geeft Strolenberg toe. Maar haar bezwaren over de partijen wegen zwaarder. "Deze partijen gaan de zorgen van hun kiezers niet oplossen. Die moeten wel serieus genomen worden. Daar moeten oplossingen voor komen."

PVV-Europarlementarier Sebastiaan Stöteler stelt dat zijn partij Oekraine zal blijven steunen 'zolang de oorlog duurt'. Maar dat hoeft niet te gelden voor andere leden van de Europese patriotten. "Elke andere delegatie zal dat wel, of niet doen.", zei hij tijdens de presentatie van de nieuwe fractie. 

© RTL Nieuws

31 Nederlandse zetels

Nederland heeft op dit moment 31 van de 720 zetels in het Europees Parlement. Met 6 gewonnen zetels is de PVV de grootste Nederlandse nieuwkomer. GroenLinks-PvdA blijft de grootste Nederlandse partij met 8 gewonnen zetels. Nieuw in het Europees Parlement zijn Volt (2 zetels), NSC (1 zetel) en BBB (2 zetels). ChristenUnie en Forum voor Democratie verloren juist hun zetels.

Lees meer over
Viktor OrbánUrsula von der LeyenGeert WildersEuropese UnieEuropese CommissieEuropees parlementPVVVoltEuropese ParlementsverkiezingenFrankrijk