Orbán in Moskou

Bezoek Hongaarse premier aan Poetin zorgt voor onvrede: 'Orbán heeft geen mandaat'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Vivien Cher Benko / Hungarian Prime Minister's Office / AFPBezoek Hongaarse premier aan Poetin zorgt voor onvrede: 'Orbán heeft geen mandaat'
RTL

De Hongaarse premier Viktor Orbán brengt een onaangekondigd bezoek aan Moskou om met de Russische president Vladimir Poetin te praten. Het is de eerste keer in ruim twee jaar dat een Europese leider Rusland bezoekt. Andere Europese leiders zijn er niet over te spreken.

Ineens kwam gisteravond naar buiten dat Viktor Orbán op het punt stond om naar Moskou te vertrekken. Het bezoek lijkt niet te zijn afgestemd met andere leiders. Opvallend, want Hongarije is op dit moment voorzitter van de Raad van de Europese Unie, en daarmee een uithangbord voor de hele EU.

"Ik begrijp dat u dit keer niet alleen als onze duurzame partner komt, maar ook als vertegenwoordiger van de Europese Raad", zei Poetin tijdens zijn ontmoeting met Orbán. "We moeten het natuurlijk hebben over de mogelijke ontwikkelingen in de grootste Europese crisis, ik bedoel de kwestie Oekraïne. Ik hoop op een uitleg van uw standpunt en dat van uw partners."

"Binnenkort is Hongarije het enige land in Europa dat nog met iedereen kan praten", zei Orbán tijdens zijn bezoek aan Moskou.

Gefronste wenkbrauwen

Veel Europese leiders reageerden met gefronste wenkbrauwen op het bezoek van Orbán. Zo schreef premier Dick Schoof op X: "Viktor Orbán heeft geen mandaat om namens de EU gesprekken met Moskou te voeren." 

Ook de Estse premier Kaja Kallas reageerde, die binnenkort de nieuwe buitenlandchef van de EU wordt. Ze schreef dat 'Viktor Orbán op geen enkele manier de EU of de standpunten van de EU vertegenwoordigt. Hij gebruikt zijn positie als voorzitter van de EU om verwarring te zaaien.' Als premier van Hongarije heeft Orbán de vrijheid om naar Moskou af te reizen, maar hij kan niet zomaar namens de hele EU spreken.

Bekijk hieronder beelden van de ontmoeting tussen Orbán en Poetin:

De Hongaarse premier Viktor Orbán is op bezoek bij de president van Rusland, Vladimir Poetin.

Orbán staat bekend om zijn goede verhouding met Poetin, terwijl de relatie tussen Rusland en de EU verder erg gespannen is. "De Hongaren hebben hun best gedaan om alle sanctiepakketten tegen Rusland te vertragen, en om de eenheid binnen Europa op de proef te stellen", zegt correspondent Olaf Koens.

Het is onwaarschijnlijk dat Orbán als bemiddelaar kan optreden in eventuele onderhandelingen, vertelt Koens: "Er is wel degelijk een partij nodig die kan bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne, maar in ieder conflict zie je dat dat een externe partij moet zijn, niet een partij die gelieerd is aan één van de twee kanten. Hongarije is politiek gezien vooral aan Rusland gelieerd, dus dit werkt eigenlijk niet. Het is alsof je een familielid aanstelt om een echtelijke ruzie te sussen."

Bezorgde blikken om voorzitterschap Hongarije binnen EU
Lees ook

Bezorgde blikken om voorzitterschap Hongarije binnen EU

Dat Poetin bereid is om met Orbán te praten wil niet zeggen dat Rusland ook openstaat voor vredesonderhandelingen. "Als de Russen serieus zijn over onderhandelen, dan kunnen ze dat op ieder moment aangeven", legt Koens uit. "Maar ik zie geen serieuze beweging richting onderhandelen."

Orbán was eerder deze week nog op bezoek in Kyiv, bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het was zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie. "Ik heb de president gevraagd om een snel staakt-het-vuren te overwegen. Dat kan worden gebruikt om de vredesonderhandelingen te versnellen", zei Orbán na afloop van de ontmoeting met Zelensky. 

Oekraïne heeft het idee van Orbán afgewezen, omdat een gevechtspauze Rusland de kans zou geven om zich voor te bereiden op nieuwe aanvallen.

Het is niet duidelijk of Zelensky wist van Orbáns plan om naar Moskou af te reizen. De Oekraïense president heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het bezoek. Olaf Koens wijst erop dat Rusland en Oekraïne achter de schermen met elkaar blijven praten, met name over de uitruil van krijgsgevangenen. "Ze wisselen zo nu en dan krijgsgevangenen uit. Dus er wordt wel degelijk onderhandeld. Er wordt gepraat, maar niet over een einde van de oorlog."

Ontvangst in Rusland

"Moskou pakt dit bezoek met beide armen aan", zegt Koens. "Die zullen de rode loper uitleggen. Ze kunnen het presenteren alsof ze openstaan voor vrede, en ze kunnen natuurlijk thuis uitleggen dat niet het hele westen tegen Rusland is. Als Viktor Orbán op bezoek komt, kan de Russische overheid dat aan haar bevolking uitleggen als 'kijk, we kunnen nog steeds praten met de Europeanen.'"

Wat de twee leiders precies hebben besproken, en of het bezoek ook leidt tot concrete resultaten is nog niet bekend. 

Lees meer over
Vladimir PoetinViktor OrbánOorlog in OekraïneRuslandHongarije