Knipoog naar Trump

Bezorgde blikken om voorzitterschap Hongarije binnen EU

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Tobias SteinmaurerBezorgde blikken om voorzitterschap Hongarije binnen EU
RTL

Hongarije neemt het voorzitterschap van de EU-landen voor een halfjaar over. Daarmee wordt de roulerende rol vervuld door de Hongaarse premier Viktor Orbán, die binnen de Europese Unie als dwarsligger en provocateur geldt.

In de tweede helft van 2024 is het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU in handen van Hongarije. Dat zorgt voor bezorgde blikken uit Brussel en de andere Europese hoofdsteden. 

Nu Brussel na de Europese verkiezingen van deze maand 'demissionair' is verklaard lijkt de Hongaarse premier echter niet veel kwaad te kunnen doen, hopen de bezorgde EU-diplomaten.

De populistisch-rechtse Orbán is Ruslands nauwste bondgenoot in de EU. Hij houdt geregeld maatregelen tegen Moskou en steun aan Oekraïne tegen. De premier heeft al jaren ruzie met Brussel over de uitholling van de rechtsstaat, waardoor de EU miljarden aan subsidies voor Hongarije vasthoudt.

Blijft Orbán dwarsliggen? EU probeert op één lijn te komen over miljardenpakket Oekraïne
Lees ook

Blijft Orbán dwarsliggen? EU probeert op één lijn te komen over miljardenpakket Oekraïne

Vlak voor het voorzitterschap van Hongarije nam Orbán nog maatregelen tegen burgerrechtenorganisaties en de media. Daarmee werd duidelijk dat de regering in Boedapest zich niet bindt aan het Europees recht.

Make Europe Great Again

In de Europese verkiezingscampagne verkondigde de Hongaarse premier verder dat hij Brussel wilde 'bezetten', om de EU naar populistisch-rechtse hand te zetten. En als slagzin voor het voorzitterschap koos hij voor het trumpiaanse Make Europe Great Again, een knipoog naar de Amerikaanse oud-President Trump.

Nu de regering in Boedapest EU-voorzitter is, krijgt Orbán daadwerkelijk ook meer kans om de EU naar rechts te trekken.

Als voorzitter besluit Orbán onder andere over de agenda van de vergaderingen van EU-ministers en bemiddelt hij in de onderhandelingen tussen hen en het Europees Parlement. De voorzitter hoort zich normaliter als neutrale bemiddelaar op te stellen, maar niet iedereen is erop gerust dat Hongarije dat zal doen.

Nieuwe Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie moet in het najaar aantreden. Op dit moment is Brussel vooral druk met het opstellen van die commissie. Nieuwe wetgeving voor de EU volgt pas daarna, en dan is het voorzitterschap van Hongarije alweer bijna voorbij.

Lees meer over
Viktor OrbánRaad van de Europese UnieEuropese UnieHongarijeBelgië