50 miljard steun

Blijft Orbán dwarsliggen? EU probeert op één lijn te komen over miljardenpakket Oekraïne

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© EPABlijft Orbán dwarsliggen? EU probeert op één lijn te komen over miljardenpakket Oekraïne
RTL

Op een ingelaste EU-top in Brussel hopen de EU-leiders het vandaag alsnog eens te worden over een miljardensteunpakket voor Oekraïne. Op de vorige top in december lukte dat niet, want de Hongaarse premier Viktor Orbán ligt dwars. Vier vragen.

1. Hoe groot is het steunpakket? 

Het gaat om een steunpakket van 50 miljard euro voor de periode tot 2027, dat ervoor moet zorgen dat Oekraïne de rekeningen kan blijven betalen zolang het land in oorlog is met Rusland . Een deel van het bedrag – 33 miljard euro - bestaat uit goedkope leningen, de overige 17 miljard euro is een gift.

2. Waarom lukte het eerder niet om het hierover eens te worden?

Op de vorige top in december zetten 26 van de 27 lidstaten het licht al op groen voor nieuwe financiële steun aan Oekraïne. Alleen de Hongaarse premier Orbán bleef zich daar tegen verzetten. Omdat het toen niet lukte het eens te worden werd besloten tot de extra ingelaste top in februari.

Geheim EU-plan voor 'saboteren' Hongaarse economie lekt uit: 'Brussel nu in de aanval'
Lees ook

Geheim EU-plan voor 'saboteren' Hongaarse economie lekt uit: 'Brussel nu in de aanval'

3. Gaat het nu wel lukken?

Het is nog een groot vraagteken hoe Orbán zich tijdens deze top zal opstellen. En of het nu wel gaat lukken om met alle 27 lidstaten op één lijn te komen. Dat is wel het streven, want een openlijk verdeelde Europese Unie over Oekraïne is koren op de molen van de Russische president Vladimir Poetin.

4. Wat als Hongarije blijft dwarsliggen?

De steun voor Oekraïne gaat er hoe dan ook komen. Als het nodig is kunnen de overige 26 lidstaten dat ook zonder Hongarije doen. "Het heeft niet de voorkeur", zegt een senior diplomaat. "Maar het kan wel." De bedoeling is dat deze top echt het besluit valt over extra geld voor Oekraïne, want de middelen om de boel draaiende te houden beginnen op te raken. "Dus er zit wel druk op."

"Denk dat het kan lukken."
Lees meer over
Mark RutteViktor OrbánEuropese UnieOorlog in Oekraïne